Doma pečený podmáslový chleba

Co dělají maminky na mateřské dovolené? Mají tolik času, že si ho klidně mohou dovolit věnovat i pečení domácího chleba. Ověřila jsem si to u naší kolegyně Andrey Kratochvílové, která si užívá doma s miminkem a křupavý podmáslový chléb rozhodně nemusí kupovat. Dala mi na něj recept, ale nevím, kdy já najdu čas.

2 lžíce kvásku
160 g celozrnné (špaldové) mouky
600 g chlebové pšeničné mouky
160 ml vlažné vody
330 ml podmáslí
Sůl, kmín

První podmínkou je vlastnit kvásek a pěkně se o něj starat. Začátek pečení chleba je snadný – do dvou lžic kvásku přidáme mouku a vlažnou vodu. Andrea doporučuje mouku namíchat s hladkou špaldovou nebo celozrnnou.

„To dám na dvanáct hodiny vykynout na teplé místo, třeba do trouby. Nejlepší je to přes noc. Po 12 hodinách přidám chlebovou mouku a podmáslí, kmín a sůl. Z těsta vytvaruju bochánek a dám znovu vykynout na tři až čtyři hodiny,“ popisuje Andrea.

Než jde chléb do trouby, musí být pořádně rozpálená, Andrea doporučuje nechat ji nejméně dvacet minut předehřívat na vysokou teplotu, aby měl chleba kůrku, tak na to nezapomeňme. A jak poznáme, kdy můžeme svůj domácí bochník vyndat z trouby? „Hotový je, když na něj zaklepeme a on tak jakoby dutě zvoní. Horký pecen můžeme ještě potřít vodou, pěkně se potom leskne,“ usmívá se mladá maminka.

Do vykynutého těsta se může kromě podmáslí přidat místo něj třeba pivo, nebo škvarky, slanina, olivy, nebo cibule. Prý to není pracné, a asi na tom něco bude. Na chléb je spíše potřeba spíše hodně času než práce.

autor: dak