Rychlovka z chleba, vajíček a česneku

Dnes mám pro vás výborný tip, který můžeme využít jako jakékoli jídlo během dne – snídani, oběd, i večeři – záleží, kdy máte chuť vběhnout do kuchyně a pustit se do vaření.

Čas ušetříte také, protože je to opravdová rychlovka. Potřebujeme jen kousek staršího chleba, pár vajec, oblíbený česnek a petrželku. Recept mi poradila paní Marie Kosová z Moravských Budějovic, která si ho pamatuje z dětství od maminky. Pro jednu osobu potřebujeme:

„Je to dobrý a levný recept, dělávala to maminka k snídani i k večeři,“ říká Marie Kosová.

Ingredience
  • 2 plátky staršího chleba
  • 2 vajíčka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • petrželka

„Když máte starší chleba, tak na kostečky, dáte trochu omastku, opražíte, přidáte rozetřený česnek, hodíte na to dvě vajíčka, přidáte trošku petrželky a máte výborné jídlo. My to děláme hodně k večeři. Myslím, že to už málokdo zná a málokdo dělá, ale třeba se mýlím,“ usmívá se paní Marie.

Dalších pár drobných rad udělají z tohoto levného a rychlého jídla navíc i velikou dobrotu. Tak za prvé – rozhodně použijte pod chleba máslo. To dá totiž chlebu a pak i vajíčkům nezaměnitelnou chuť a vůni po chlebové kůrce. S tím jak se máslo i trochu vypeče, tak i vůni lehce zkaramelizovaného másla.

Vajíčka si nejprve prošlehejte v misce, než je vlijete do pánve, a stejně tak si připravte rozetřený česnek se solí. Pak už jde ráz na ráz – máslo, chlebové kostky, česnek se solí, vajíčka a nakonec petrželku.

autor: dak