Utopené karbanátky
Pikantní pohoštění na setkání všeho druhu – to jsou utopenci. A teď si představte, že je někdo vylepší a povýší na úplně jinou úroveň.
Stalo se to účastníkovi soutěže spolku Gurmán ze Svatého Kříže panu Jiřímu Svobodovi. Přišel s utopenci, které netvoří naložené buřty, ale naše obyčejné oblíbené karbanátky. „Nazval jsem to utopený karbanátky. Normálně se usmaží klasické karbanátky a naloží se jako utopence. Udělá se lák jako na utopence, to znamená – ocet, cibule, koření, a nechá se to pěkně uležet,“ prozrazuje svůj vítězný tip pan Svoboda.
- Nálev:
- 0,25 l octa
- 0,75 l vody
- 10 kuliček celého černého pepře
- 3 listy bobkového listu
- 8 kuliček nového koření
- 1 lžička hořčičných semínek
- 3 cibule
- feferonka nebo chilli paprička
Úspěch je zaručen. Nemusí to ani být na soutěži, ale klidně i na sousedské sešlosti či rodinné oslavě.
Karbanátky vyrobíme normálně z kila mletého masa, přidáme dvě vajíčky, trochu strouhanky, jemně nakrájenou větší cibuli, hodně soli a koření do mletých mas. Osmažíme a necháme vystydnout. Mezitím si smícháme tři čtvrtě litru vody a čtvrt litru octa, tři cibule nakrájené na kolečka a trochu cukru. Nesmí chybět koření, takže celý pepř, hořčičná semínka a nové koření. Kdo chce, ať specialita pálí, přidá feferonku nebo chilli papričku.
Karbanátky naskládáme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme nálevem tak, aby byly potopené, a zavřené necháme tři dny uležet.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.