Utopené karbanátky

Pikantní pohoštění na setkání všeho druhu – to jsou utopenci. A teď si představte, že je někdo vylepší a povýší na úplně jinou úroveň. 

Stalo se to účastníkovi soutěže spolku Gurmán ze Svatého Kříže panu Jiřímu Svobodovi. Přišel s utopenci, které netvoří naložené buřty, ale naše obyčejné oblíbené karbanátky. „Nazval jsem to utopený karbanátky. Normálně se usmaží klasické karbanátky a naloží se jako utopence. Udělá se lák jako na utopence, to znamená – ocet, cibule, koření, a nechá se to pěkně uležet,“ prozrazuje svůj vítězný tip pan Svoboda.

Ingredience
  • Nálev:
  • 0,25 l octa
  • 0,75 l vody
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 3 listy bobkového listu
  • 8 kuliček nového koření
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 3 cibule
  • feferonka nebo chilli paprička

Úspěch je zaručen. Nemusí to ani být na soutěži, ale klidně i na sousedské sešlosti či rodinné oslavě. 

Karbanátky vyrobíme normálně z kila mletého masa, přidáme dvě vajíčky, trochu strouhanky, jemně nakrájenou větší cibuli, hodně soli a koření do mletých mas. Osmažíme a necháme vystydnout. Mezitím si smícháme tři čtvrtě litru vody a čtvrt litru octa, tři cibule nakrájené na kolečka a trochu cukru. Nesmí chybět koření, takže celý pepř, hořčičná semínka a nové koření. Kdo chce, ať specialita pálí, přidá feferonku nebo chilli papričku. 

Karbanátky naskládáme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme nálevem tak, aby byly potopené, a zavřené necháme tři dny uležet.

Související

  • Vaječná bábovka

    Když se řekne bábovka, většina z nás si představí sladkou klasiku ke kávičce, ať už je uvnitř kakaová, ořechová, šlehačková nebo olejová. 

  • Špekové knedlíky

    Přebývající staré rohlíky nemusíme dát je na strouhanku nebo do žemlovky. Objevila jsem bezvadný recept na knedlíky, kde se kombinují se slaninou.