Melounové dobroty

Melouny představují dokonalé osvěžení, červený vodní meloun se dá ale využít i v kuchyni.

Ingredience
  • Sladká rýže s melounem: 
  • kousek vodního melounu 
  • 150 g rýže
  • mléko
  • 100 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr na doslazení
  • Jednohubky se šunkou a melounem: 
  • meloun na trojúhelníky
  • sýr žervé
  • šunka 
  • sezamové semínko
  • petrželka
  • nakrájená bageta na kolečka

Našla jsem sladkou i slanou dobrotu, které obě chutnají u nás doma všem, takže není nutné dělat kompromisy. Rýžová kaše – uvaří se jako klasická kaše nebo jako příprava pro nákyp, tedy uvaříme rýži v mléce oslazenou vanilkovým cukrem. Vmícháme pár lžic mascarpone a rozdělíme do sklenic nebo pohárů. Ozdobíme kousky melounu, nejlépe bez pecek a dáme vychladit. Je to výborná svačinka, dezert nebo sladká snídaně a hotová je za chviličku. 

A pokud byste rádi překvapili návštěvu neobvyklými jednohubkami, můžete se pustit do takových, kde se zkombinuje šunka a meloun. Jak? Nakrájíme si na kolečka bagetu, namažeme tvarohovým nebo smetanovým sýrem typu žervé, ozdobíme plátky šunky a kouskem melounu! Nakonec je posypeme sezamovým semínkem a ozdobíme petrželkou.

autor: dak

Související

  • Dýňový guláš

    Dýně je vhodná téměř na všechno. Proto nabízí období cuket a dozrávajících dýní nekonečné možnosti a nepřeberné množství receptů. 

  • Letní ovocný pohár

    Dali byste si chladivý slaďoučký pohár se spoustou čerstvého ovoce? To se snad v těchto dnech ani nedá odmítnout! 

  • Plněná cuketa

    Léto je tu, už i podle kalendáře, tak si pojďme dát letní zeleninové jídlo! Nesmírně variabilní cukety jsou v oblibě plněné a zapečené. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.