Bramborový koláč s jablky

Bramborové těsto je úžasné na tolik slaných i sladkých věcí, že mě další recept s ním vůbec nepřekvapuje.

Podělila se s námi o něj autorka Krkonošské a zvěřinové kuchařky Danka Šárková a celkem pochopitelně jsou dvěma hlavními ingrediencemi brambory a jablka. Tady je postup: „Brambory uvaříte ve slupce, hotové, uvařený a studené je nastrouháte na struhadle, smícháte je s hrubou moukou, přidáte tam trošku cukru, soli a tuto žmolenku nasypete na plech. Na to nakrájíte jablka, můžete dát ořechy, jako kdybyste dělali štrúdl, pouze použijete tyhle brambory a zase to tím těstem zasypete. Pokladete máslem, zapečete a máte výborný bramborový koláč. Ty brambory jsou podobné, jako kdybyste dělali bramborový knedlíky, a ono to zní hrozně, ale ten koláč je velice oblíbený a výborný.“

Ingredience
  • 250 g brambor uvařených ve slupce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 150 g krystalového cukru
  • 3-4 jablka
  • rozinky (podle chuti)
  • skořice
  • 70 g másla

Náplně do štrůdlu také děláme každý jinak, shodneme se ale, že jablka, cukr a skořice jsou nezbytné. Přidat se pak může cokoli – rozinky, nebo brusinky, ořechy vlašské sekané, ořechy namleté, strouhanka, aby se vsákla šťáva a tak dále. Náplň tedy zůstává na každém, kdo peče, a zbytek receptu je jednoduchý – bramborové těsto z brambor vařených ve slupce tak, jak je známe. Zkusit se určitě dá i tato varianta.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat