Bramborový koláč s jablky
Bramborové těsto je úžasné na tolik slaných i sladkých věcí, že mě další recept s ním vůbec nepřekvapuje.
Podělila se s námi o něj autorka Krkonošské a zvěřinové kuchařky Danka Šárková a celkem pochopitelně jsou dvěma hlavními ingrediencemi brambory a jablka. Tady je postup: „Brambory uvaříte ve slupce, hotové, uvařený a studené je nastrouháte na struhadle, smícháte je s hrubou moukou, přidáte tam trošku cukru, soli a tuto žmolenku nasypete na plech. Na to nakrájíte jablka, můžete dát ořechy, jako kdybyste dělali štrúdl, pouze použijete tyhle brambory a zase to tím těstem zasypete. Pokladete máslem, zapečete a máte výborný bramborový koláč. Ty brambory jsou podobné, jako kdybyste dělali bramborový knedlíky, a ono to zní hrozně, ale ten koláč je velice oblíbený a výborný.“
- 250 g brambor uvařených ve slupce
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- 1 vejce
- 150 g krystalového cukru
- 3-4 jablka
- rozinky (podle chuti)
- skořice
- 70 g másla
Náplně do štrůdlu také děláme každý jinak, shodneme se ale, že jablka, cukr a skořice jsou nezbytné. Přidat se pak může cokoli – rozinky, nebo brusinky, ořechy vlašské sekané, ořechy namleté, strouhanka, aby se vsákla šťáva a tak dále. Náplň tedy zůstává na každém, kdo peče, a zbytek receptu je jednoduchý – bramborové těsto z brambor vařených ve slupce tak, jak je známe. Zkusit se určitě dá i tato varianta.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.