Měkkoučký moravský vrabec
Rozpadající se kousky dokonale upečeného vepřového masa se zelím a knedlíky, to je moravský vrabec, jedna z nejoblíbenějších pochoutek českých restaurací.
I já si ho ráda objednávám, hlavně proto, že je to dobrota bez práce. Ale o víkendech, kdy ocení domácí oběd celá rodina, se do vepřového pouštím také. Pro moravského vrabce je typické použití bůčku a plece, ale pokud máte raději krkovici, také to jde, protože bývá prorostlá.
- 1000 g vepřového masa
- 2-3 lžíce sádla
- 3 větší cibule
- 3-5 stroužků česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička hladké mouky
- sůl
Nakrájíme kilo masa na kostky asi tak pěticentimetrové a pořádně osolíme. Na kostičky nakrájíme také tři cibule a pár stroužků česneku. Na sádle v kastrolu orestujeme zprudka maso tak, aby se zatáhlo ze všech stran a vyndáme ven. Dobré je udělat maso nadvakrát, aby měl každý kousek své místo. Ve výpeku pak krátce opečeme cibuli a na závěr na chvilku přidáme česnek. Pak nasypeme lžičku kmínu a lžíci hořčice, důkladně zamícháme a podlijeme trochou vody, stačí tak tři deci. Vrátíme maso i se šťávou, která z něj vytekla, přikryjeme poklicí a dusíme tři čtvrtě hodiny. Mezitím rozpálíme troubu na 180 stupňů a po dušení ještě přendáme kastrol do trouby. Pečeme další hodinu s občasným důkladným promícháním. Nakonec vrátíme kastrol na sporák a zaprášíme trochou hladké mouky rozmíchané v trošce vody. Posledních deset minut na provaření mouky a zahuštění a je hotovo. Maso je pak neuvěřitelně lahodné a na moravském vrabci si pochutná každý.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.