Ukrajinská sladká dýňová polévka
Oblíbená dětská jídla jsou obvykle sladká – palačinky, lívance, krupicová kaše. Říká se ale jiný kraj, jiný mrav.
Dětem na Ukrajině chutná sladká dýňová polévka, jak se ukázalo, když se s námi paní Natálie podělila o recept: „Dýňová polévka je mléčná, protože do toho dáváme mléko. Dýni uvaříme nebo upečeme v troubě. Pak ji nakrájíme na kostičky a mixérem uděláme pyré nebo polévku. Pak uvaříme rýži a přidáme do té dýně, a také cukr a uvařené mléko. Je to taková polévka, která dětem chutná, protože to je z dýně, s rýží a je to sladké.“
- 1 menší dýně
- vařená rýže
- převařené mléko
- cukr
Také u tohoto jídla je základem dýňové pyré, které se dělá z vařené nebo pečené dýně. Když už jsou kousky měkké, stačí je rozmixovat na pyré a to naředit oslazeným mlékem. Jako zavářka se do polévky dává vařená rýže. Možná by tento recept stál z vyzkoušení i u nás.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.