Boží milosti

Je období, kdy vyrážejí masopustní reje, masky procházejí každou obcí i městem a všichni hodují, co hrdlo ráčí. A tak to má být, tradice našich předků se mají dodržovat, protože všechny dávaly smysl.

K masopustním dobrotám nepatří jen zabíjačka, tučné maso a koblížky. Takové boží milosti jsou oblíbené už desítky, ne-li stovky let, a receptů na ně je taky pěkná řádka.

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • šťáva a kůra z jednoho citrónu
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • sádlo na smažení
  • moučkový cukr na obalení

Magdalena Dobromila Rettigová například psala: „Vezmi mouky na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej vprostřed důlek, vraz do něho dva žloutky, jedno celé vejce, dej k tomu 3 lžíce dobré smetany, 3 lžíce vína, trochu cukru, trochu soli, a těsto dobře vypracuj jako na nudle,“ a tak dále.

V jiných receptech na boží milosti bychom našli rum. A protože rum v pečivu krásně voní, mám pro vás tip na boží milosti právě s rumem.

Začínáme stejně – na vál nasypeme čtvrt kila polohrubé mouky, přidáme 5 gramů másla, dva žloutky a celé vejce – vymačkanou šťávu z jednoho citrónu a nastrouhanou kůru. Přidáme dvě lžíce rumu a dobře prohněteme, zpracujeme na těsto.

To necháme dvě až tři hodiny odpočinout v ledničce a potom si nachystáme rádýlko a vykrajovátka. Těsto vyválíme a tvořítky nebo rádýlkem vyrobíme pěkné tvary. Ve velké pánvi si rozpálíme sádlo a kousky v něm osmažíme dozlatova. Nakonec podobně jako vanilkové rohlíčky o vánocích ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.