Borůvkové muffiny

Kdybychom byli v Americe a přáli si k snídani borůvkové muffiny, bohatě by nám stačil jenom jeden. 

Tahle báječná sladkost se totiž peče v obří velikosti a je oblíbená stejně jako borůvkové lívance. To u nás, když pečeme muffiny, jsou to většinou takové drobnější bábovičky a tak jich můžeme slupnout hned několik najednou. 

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva 
  • hrst mandlí na ozdobu
  • hrnek borůvek

Ale jaké těsto zvolit? Nejlepší je sáhnout po rychlé a jednoduché možnosti smíchat v míse, přihodit borůvky a nalít do formiček. Paní Lenka z Batelova upekla tak dobré muffiny, že mě až překvapilo, jak strašně snadné to může být. Umíte olejovou bábovku? Ptala se mě se smíchem, tak víc umět nepotřebujete. „Dva hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, tři vajíčka a prášek do pečiva. Mandle na ozdobu a borůvky, to je všechno. Když borůvky nejsou, tak třeba kousky čokolády a nebo to nechat i čisté, taky to jde,“ říká.

Když jsou k dispozici právě zralé borůvky, je jasné, co se do těsta dá. Ale když nejsou, nahradíme je vlašskými oříšky nebo kousky čokolády, jak doporučuje paní Lenka. A když se upečou s oříšky nebo mandlemi nahoře dokřupava, je výsledek úžasný.

autor: dak

Související

  • Melounové dobroty

    Letošní léto byly melouny obzvláště vynikající. Napadlo mě podívat se, jak by se dal takový u nás tolik oblíbený červený vodní meloun využít v kuchyni.

  • Ostružinový koláč s tvarohem

    Naše zahradní ostružina se obvykle na konci léta zblázní a začne plodit velké trsy obsypané černými ostružinami.