Jáhlové muffiny s rebarborou

Uvaříme si jáhly s malou lžičkou soli. Je potřeba je vždycky v teplé vodě proprat, aby tam nezůstala ta jejich hořká pachuť.

Ingredience
  • 250 g jáhel
  • 400 m vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky koriandru

Množství vody asi tolik, jako když se vaří rýže. Mezitím si na pánvi rozehřejeme třtinový cukr, aby zkaramelizoval, a my do něj vmícháme na kostičky nakrájenou rebarboru.

K tomuto způsobu přípravy má paní Marta dobrý tip: „Ovoce je dobré spařit horkou vodou, scedit to, a do karamelu je přidat horké. Když se tam dá studené, tak ten karamel ztuhne, a hrozně dlouho trvá, než se zase rozpustí a mezitím se to ovoce rozblemcá.“

Karamel z rebarbory

Když je karamel s rebarborou tak akorát, ochutíme jej špetkou skořice, koriandru a zázvoru a můžeme pokračovat v přípravě těsta na muffiny. „Vmícháme rebarboru s karamelem do těch jáhel, kam jsme přidali žloutky a máslo. Vyšleháme z bílků sníh, a ten vmícháme až nakonec, aby ty muffinky nadýchal,“ dodává kuchařka.

Košíčky na muffiny máme už připravené, troubu rozehřátou na 190 stupňů, tak už stačí jen naplnit do tří čtvrtin a nechat péct asi půl hodiny, s tím, že hlídáme, aby se muffinky nespálily.

Jako zdravé občerstvení, svačinka pro děti nebo pohoštění na venkovní piknik jsou ideální.

autor: dak

Související

  • Jáhlová buchta s jablečným želé

    Kdo má sklep, kde ovoce a zelenina vydrží celou zimu až do jara, ten se má. Ale přijde čas, kdy je už nutné všechno spotřebovat. Třeba jablka.

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.