Venezuelské placky arepas

Žďár nad Sázavou bude v následujících dnech žít hispánskou kulturou – tedy nejenom Španělskou, ale i jihoamerickou. Na zahájení Dnů hispánské kultury přijela i tajemnice venezuelské ambasády Franceline Bratta, která popovídala o své zemi. Když přišla řeč na národní jídlo, měla vyloženě zasněný výraz. Jako první zmínila typickou venezuelskou snídani – arepas.

Základ je víceméně stejný, ale náplně se mohou lišit podle regionů a nebo podle toho, co máte rádi. Tak schválně, mohli bychom si arepas dát i u nás? „Arepas je typické venezuelské jídlo, které se jí převážně k snídani. Dělá se z kukuřičné mouky, která se smíchá s vodou a špetkou soli. Zpracujeme těsto, vyválíme do kulata a na pánvičce potřené troškou oleje opečeme – z každé strany asi pět minut. Placku necháme chvilku zchladnout. Poté rozřízneme v půlce a naplníme tím, co nám ráno chutná – někdo vkládá avokádo, jiný maso nebo šunku, někdo sýr,“ popisuje výrobní postup typických placek diplomatka.

Dodává také, že pokud nenajdeme dobrou kukuřičnou mouku, můžeme použít i českou pšeničnou mouku, protože z té se arepas dělají v Andách.

Není to nic těžkého, takže pokud jste se do jižní Ameriky zatím nepodívali, můžete si ji aspoň trošku přiblížit prostřednictvím typického jídla.

autor: dak