Zelný salát s ořechy a jablky
Čerstvá zelenina by se neměla zanedbávat, určitě i vy dobrovolně hledáte recepty s rajčaty, okurkami, paprikami, cuketami, brokolicí a dalšími druhy.
Já jsem se letos rozhodla nezapomínat na zelí, protože to je potravina z našich končin a dobře skladovaná vydrží až do jara. Ze zelí se dá udělat velmi chutná příloha, ať už vezmeme zelí kvašené, kysané nebo jen tak po moravsku uvařené a zahuštěné moukou.
Velmi chutné jsou ale také zelné saláty, které mají spoustu vitamínů a živin i proto, že zelí v nich jíme čerstvé. S trochou fantazie se zelí dá zkombinovat i s dalšími dobrotami než jen s klasickým koprem.
jemně nakrouhané zelí
jarní cibulka
lístky koriandru
hrst vlašských ořechů
hrst hroznů
1 menší jablko
kopr
zakysaná smetana
sůl, pepř
Zkoušení se nebránila ani milovník zdravé stravy Libor Havlík, když chystal svůj speciální zelný salát. „Můj zelný salát je takový experiment, někomu možná bude chutnat hodně, ale asi ne každému. Je to zelí s jarní cibulkou, s hrozny, opečeným vlašským ořechem, je tam koriandr i kopr a spojené to zakysanou smetanou.“
Kopr v salátu nechybí, ale navíc v salátu máme podzimní ingredience jako je jablko, rozinky nebo hrozny, opražené vlašské ořechy, ale i jarní cibulku a koriandr pro pikantní chuť, a nakonec zakysaná smetana pro zjemnění.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.