Osvěžující ledová káva

Spojit příjemné s chutným v podobě ledové kávy nás milovníky tohoto nápoje většinou napadne s prvními teplými dny. Ledová káva ale není jen jedna, druhů je s přibývající oblibou také čím dál více, tak si dnes dáme jen pár tipů na osvěžující letní drink plný kofeinu.

Potřebovat budeme samozřejmě led, takže zavčasu zaplníme tvořítka vodou a dáme do mrazáku. Základem je vždy šálek kávy – buď máme doma přístroj na espresso, nebo si jej uvaříme tak, jak máme kávu rádi a jdeme na to.

Ingredience
  • šálek kávy (espresso, french press, filrovaná...)
  • kostky ledu
  • mléko, cukr dle chuti

Espresso na ledu je opravdu velmi jednoduché. Nachystáme si skleničku vhodnou na kávu a tu vychladíme – stačí v mrazáku pár minut nebo o něco déle v ledničce. Do vychlazené sklenky přidáme několik kostek ledu a přelijeme mírně zchladlou kávou.

Pokud dáváte přednost kávě s mlékem a cukrem, přidejte obě věci do kávy ještě před nalitím na led.

Další způsob zahrnuje použití mixéru. Takzvané espresso freddo, což znamená česky studený, se dělá ze silnější – dvojité dávky espressa, ledu a cukru – to vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem nejméně půl minuty. Nápoj nejen osvěží, ale také krásně vypadá, pokud jej podáváme ve vysoké sklenici s pár kostkami ledu navíc.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.