Slaný koláč s cuketami

Dnes si upečeme slaný koláč na křehkém těstu. Náplň může být z právě zrajících cuket nebo lilků, ale to už si necháme poradit od zkušené pekařky Věry Studené z Kuklíku.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • Na náplň:
  • 1 cuketa nakrájená na kolečka (může být i lilek nebo kombinace)
  • sůl, koření
  • 150 g strouhaného sýru
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vejce
  • 1 větší cibule

Nejprve musíme zadělat těsto, které se dá dělat nejen ve sladké variantě, ale především ve slané a tu se dnes zaměříme.

„Když dělám slaný koláč, tak dávám dvacet deka polohrubé mouky, deset deka másla a jedno vajíčko. A hlavě se to těsto musí osolit, v té soli je ta chuť,“ říká Věra Studená.

Na náplň použijeme zeleninu, kterou pro plnost chuti zalijeme smetanou s vajíčky. Zapečeme si třeba cukety. „Buďto cukety dávám, nebo lilky, a zálivku dělám ze sýru, smetany zakysané, dám tam trošku soli a vajíčko. Ta cuketa se nakrájí, okoření se a zalije se touhle zálivkou, ale nahoru se osmahne cibulka, tou se to posype a dá se to péct. Ta cibulka, ta to prostě pečetí,“ vyznává se paní Věra.

Stejně jako u mnoha jídel je smažená cibulka třešničkou na dortu. V troubě při pečení zkaramelizuje a slanému koláči dodá úžasnou chuť. Jestli máte doma stále ještě zásoby cuket a nevíte co s nimi, zkuste slaný koláč se zapečenou cibulkou nahoře.

autor: dak

Související

  • Jablkovec od Svojanova

    Jablka zrají a brzy jich budeme mít ve sklepě spousty. Zkusme si připomenout recept na hlavní jídlo, které se dřív jedlo v okolí Svojanova a říkalo se mu jablkovec.

  • Dýňová marmeláda jako pomerančová

    Dýně je fantastická rostlina o velmi mnoha druzích a s desítkami možností využití v kuchyni. Od polévky přes pečení až po marmeládu.