Zeleninový vývar na polévku i omáčky
Všichni cítíme ve vzduchu jaro, ale na to si ještě počkáme, nejen podle kalendáře. Stále před sebou máme dny více či méně mrazivé a naše tělo je už po dlouhé zimě vyčerpané.
- 6 mrkví
- 1 velká cibule
- 1 pórek
- 1 cuketa
- 3 petržele
- 1 batát
- česnek – množství dle chuti
- sůl
- kurkuma
- kousek zázvoru
Proto není od věci připravit si vydatnou polévku, která posílí imunitu a dodá tělu živiny. Zelenina by měla být základem, a to nejlépe zelenina kořenová a především sezónní, to, co u nás roste a co máme na skladě přes celou zimu.
Zeleninový vývar na posilněnou si připravíme ve velkém hrnci, kam nahrubo nakrájíme 6 mrkví, 1 střední cuketu, 3 petržele, cibuli i pórek, několik stroužků česneku a jeden větší batát. Všechno zalijeme vodou a okořeníme. Nakrájený svazek zelené petrželky, nemáme-li čerstvou, vyjmeme z mrazáku a dodáme vývaru barvu. Kousek zázvoru zase dodá pikantní chuť a lžička kurkumy nás ve vývaru prohřeje. Nezapomeneme osolit a opepřit.
Necháme vařit na mírném ohni hodinu, hodinu a půl a pak zpracujeme. Vývar scedíme a část jej použijeme na polévku, tedy přidáme uvařenou zeleninu. Zbylý čistý zeleninový vývar můžeme zamrazit a zbylou zeleninu oceníme v omáčce nebo v masové směsi k těstovinám nebo rýži. Při jednom vaření toho získáme spoustu, tak toho využijme.
Související
-
Karamelová cibulačka
Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší.
-
Tuřínový krém
Jsme uprostřed nejchladnějšího ročního období, a ještě nás pěkných pár týdnů zimy čeká. Proto bychom měli jíst vydatná a horká jídla a zároveň plná vitamínů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.