Zeleninový vývar na polévku i omáčky

Největší audioportál na českém internetu

Zeleninový vývar | Foto: Shutterstock

Všichni cítíme ve vzduchu jaro, ale na to si ještě počkáme, nejen podle kalendáře. Stále před sebou máme dny více či méně mrazivé a naše tělo je už po dlouhé zimě vyčerpané. 

Ingredience
  • 6 mrkví
  • 1 velká cibule
  • 1 pórek
  • 1 cuketa
  • 3 petržele
  • 1 batát
  • česnek – množství dle chuti
  • sůl
  • kurkuma
  • kousek zázvoru

Proto není od věci připravit si vydatnou polévku, která posílí imunitu a dodá tělu živiny. Zelenina by měla být základem, a to nejlépe zelenina kořenová a především sezónní, to, co u nás roste a co máme na skladě přes celou zimu. 

Zeleninový vývar na posilněnou si připravíme ve velkém hrnci, kam nahrubo nakrájíme 6 mrkví, 1 střední cuketu, 3 petržele, cibuli i pórek, několik stroužků česneku a jeden větší batát. Všechno zalijeme vodou a okořeníme. Nakrájený svazek zelené petrželky, nemáme-li čerstvou, vyjmeme z mrazáku a dodáme vývaru barvu. Kousek zázvoru zase dodá pikantní chuť a lžička kurkumy nás ve vývaru prohřeje. Nezapomeneme osolit a opepřit. 

Necháme vařit na mírném ohni hodinu, hodinu a půl a pak zpracujeme. Vývar scedíme a část jej použijeme na polévku, tedy přidáme uvařenou zeleninu. Zbylý čistý zeleninový vývar můžeme zamrazit a zbylou zeleninu oceníme v omáčce nebo v masové směsi k těstovinám nebo rýži. Při jednom vaření toho získáme spoustu, tak toho využijme. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat