Zeleninový vývar na polévku i omáčky

Všichni cítíme ve vzduchu jaro, ale na to si ještě počkáme, nejen podle kalendáře. Stále před sebou máme dny více či méně mrazivé a naše tělo je už po dlouhé zimě vyčerpané. 

Ingredience
  • 6 mrkví
  • 1 velká cibule
  • 1 pórek
  • 1 cuketa
  • 3 petržele
  • 1 batát
  • česnek – množství dle chuti
  • sůl
  • kurkuma
  • kousek zázvoru

Proto není od věci připravit si vydatnou polévku, která posílí imunitu a dodá tělu živiny. Zelenina by měla být základem, a to nejlépe zelenina kořenová a především sezónní, to, co u nás roste a co máme na skladě přes celou zimu. 

Zeleninový vývar na posilněnou si připravíme ve velkém hrnci, kam nahrubo nakrájíme 6 mrkví, 1 střední cuketu, 3 petržele, cibuli i pórek, několik stroužků česneku a jeden větší batát. Všechno zalijeme vodou a okořeníme. Nakrájený svazek zelené petrželky, nemáme-li čerstvou, vyjmeme z mrazáku a dodáme vývaru barvu. Kousek zázvoru zase dodá pikantní chuť a lžička kurkumy nás ve vývaru prohřeje. Nezapomeneme osolit a opepřit. 

Necháme vařit na mírném ohni hodinu, hodinu a půl a pak zpracujeme. Vývar scedíme a část jej použijeme na polévku, tedy přidáme uvařenou zeleninu. Zbylý čistý zeleninový vývar můžeme zamrazit a zbylou zeleninu oceníme v omáčce nebo v masové směsi k těstovinám nebo rýži. Při jednom vaření toho získáme spoustu, tak toho využijme. 

autor: dak

Související

  • Karamelová cibulačka

    Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší. 

  • Tuřínový krém

    Jsme uprostřed nejchladnějšího ročního období, a ještě nás pěkných pár týdnů zimy čeká. Proto bychom měli jíst vydatná a horká jídla a zároveň plná vitamínů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.