Zeleninový vývar na polévku i omáčky
Všichni cítíme ve vzduchu jaro, ale na to si ještě počkáme, nejen podle kalendáře. Stále před sebou máme dny více či méně mrazivé a naše tělo je už po dlouhé zimě vyčerpané.
- 6 mrkví
- 1 velká cibule
- 1 pórek
- 1 cuketa
- 3 petržele
- 1 batát
- česnek – množství dle chuti
- sůl
- kurkuma
- kousek zázvoru
Proto není od věci připravit si vydatnou polévku, která posílí imunitu a dodá tělu živiny. Zelenina by měla být základem, a to nejlépe zelenina kořenová a především sezónní, to, co u nás roste a co máme na skladě přes celou zimu.
Zeleninový vývar na posilněnou si připravíme ve velkém hrnci, kam nahrubo nakrájíme 6 mrkví, 1 střední cuketu, 3 petržele, cibuli i pórek, několik stroužků česneku a jeden větší batát. Všechno zalijeme vodou a okořeníme. Nakrájený svazek zelené petrželky, nemáme-li čerstvou, vyjmeme z mrazáku a dodáme vývaru barvu. Kousek zázvoru zase dodá pikantní chuť a lžička kurkumy nás ve vývaru prohřeje. Nezapomeneme osolit a opepřit.
Necháme vařit na mírném ohni hodinu, hodinu a půl a pak zpracujeme. Vývar scedíme a část jej použijeme na polévku, tedy přidáme uvařenou zeleninu. Zbylý čistý zeleninový vývar můžeme zamrazit a zbylou zeleninu oceníme v omáčce nebo v masové směsi k těstovinám nebo rýži. Při jednom vaření toho získáme spoustu, tak toho využijme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.