Karamelová cibulačka
Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší.
Chutná totiž po karamelizované cibuli. My ji známe z hamburgerů, kde bývá oblíbeným doplňkem mezi mnoha vrstvami chutí. A my si stejně upravenou cibuli dáme do polévky.
- 1 kg cibule
- 1 l mléka
- 1 palička česneku
- 2 bobkové listy
- olivový olej
- balsamikový ocet
- 1 lžička cukru
- sůl, pepř
- 100 ml smetany
- Karamelizovaná cibulka:
- 3 cibule
- máslo
- 1 lžička třtinového cukru
Ale začneme od začátku. Nakrájíme si kilo oloupané cibule na klínky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a zakapeme olejem, lžící balsamikového octa, trochou krupicového cukru a klasicky pepřem a solí. Pečeme asi hodinu pod vrstvou alobalu.
Mezitím si připravíme další cibuli na zkaramelizování. Na másle orestujeme tři středně velké cibule nakrájené na kolečka. Promícháváme na velmi mírném ohni. Jakmile se cibule začne přichytávat ke dnu pánve, asi za půl hodiny, a má přitom tmavě hnědou barvu, zasypeme ji lžičkou třtinového cukru a restujeme dalších pár minut.
Odložíme stranou a zatímco cibule chladne, v hrnci si připravíme základ polévky. V litru mléka zahřejeme těsně pod bod varu celou paličku česneku překrojenou na čtvrtky a dva bobkové listy. Pozor, mléko by nemělo přejít varem! Vše pak vylovíme a odlijeme polovinu mléka stranou. Vhodíme do něj upečené cibule a rozmixujeme, vrátíme do zbytku mléka a zjemníme smetanou.
Polévku přihřejeme, ale už nevaříme. Na talíř přidáme ke každé porci polévky vrchovatou lžíci karamelové cibule.
Související
-
Pečená ryba s brambory na mandlích a tymiánu
Dáme si rybu? Dáme! Je to zdravé a lepší než se snažit získat omega tři mastné kyseliny z tobolek!
-
Tuřínový krém
Jsme uprostřed nejchladnějšího ročního období, a ještě nás pěkných pár týdnů zimy čeká. Proto bychom měli jíst vydatná a horká jídla a zároveň plná vitamínů.
-
Předkrm z listového těsta a sýrové pěny
Stává se, že nakoupíme na nějaké slavnostní pohoštění spoustu sýrů, a ony se pak nesní a dál leží v ledničce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.