Sýrové knedlíčky do polévky

Když už se doma rodině zajídají nudle i písmenka nebo hvězdičky do polévky, zkouším je omráčit knedlíčky.

Moje babička dělávala nezapomenutelné krupicové knedlíčky, ale když jsem se naučila dělat knedllíčky sýrové, od té doby je s radostí střídám. 

Ingredience
  • 1 malá cibule
  • 1 rohlík (houska)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 50 g sýru
  • malý kousek mrkve
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce pažitky

Na sýrové knedlíčky si nejprve potřebujeme orestovat na másle cibulku, nakrájenou na malé kousíčky. Těsně předtím, než zhnědne, si ji dáme stranou. Na kostičky si také nakrájíme jeden suchý rohlík. Jedno vajíčko prošleháme se dvěma lžícemi mléka a prolijeme tím rohlíkové kostičky. Pak si nastrouháme najemno pět deka sýru a kousíček mrkve. Nasekáme lžíci pažitky a všechno vsypeme do misky k rohlíku. Přidám i vychladlou cibuli, a ochutíme solí a pepřem. 

Kdyby byla směs příliš řídká, můžeme ji zahustit strouhankou, ale já vždycky raději přistrouhnu další sýr, dokud směs není hustá akorát. Knedlíčky můžeme tvořit lžičkou a házet je přímo do vývaru – hotové budou asi za pět minut. 

Tyhle knedlíčky se ale nehodí jen do vývaru, jsou vynikající i v hustších zeleninových polévkách, jako je třeba květáková, brokolicová nebo cuketová.

autor: dak

Související

  • Česneková polévka s růžičkovou kapustou

    Před vánočními plnými stoly nás čeká několik dnů příprav. Stihnout se toho musí hodně, aby na Štědrý den byl klid a pohoda, a tak není příliš čas na velké vyvařování.

  • Polévka z quinoy

    Quinoa už se v posledních letech stala běžnou součástí nabídky našich obchodů a čím dál více se nachází i na stole v českých domácnostech.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.