Dršťková polévka
Na oblíbenou dršťkovou polévku jsme si tak zvykli, že možná ani nevíme, proč se jí tak vlastně říká.
Já jsem ale zvědavá, tak jsem pátrala a zjistila, že slovem dršťky se v dřívějších dobách označovaly vnitřnosti, takové ty horší, které skončily u rasa. Později se tak začaly označovat hovězí žaludky, části čepce, bachoru a knihy, tyhle názvy jsou také skvělé.
- dršťky (případně předvařené)
- kořenová zelenina
- cibule
- česnek
- celý pepř
- drcený kmín
- mletá paprika
- majoránka
- sůl
Dršťková polévka je hustá a podobně kořeněná, jako polévka gulášová, ale potřebuje poněkud delší přípravu. Především proto, že se dršťky samotné musí velmi dlouho vařit a navíc je třeba u toho vyměňovat vodu, zmiňuje i Tomáš Pacula z jihlavské restaurace U Paculů. „Máme syrové dršťky, které musíme vařit minimálně dvě a půl až tři hodiny než změknou. V průběhu toho vaření se musí voda nejméně třikrát vyměnit. Pak se nechají vychladnout a nakrájí se.“
Jelikož je tahle fáze přípravy polévky dost zdlouhavá, jen připomenu, že pro usnadnění se dají koupit dršťky, které už jsou předvařené a dokonce nakrájené, takže nám stačí postupovat dále tou snazší částí. „Připravíme si vývar z kořenové zeleniny, celého pepře a soli. Tu kořenovou zeleninu už dál nepoužíváme. V dalším hrnci si osmažíme cibulku na sádle, do ní nasypeme dršťky, ty malinko zatáhneme, poté přidáme koření – to je majoránka, česnek, drcený kmín, mletá sladká paprika a sůl. Dršťky v tom necháme asi pět minut povařit a poté zahustíme klasicky moukou,“ říká dále kuchař.
Zahuštěná ochucená dršťková polévka je připravená k podávání, samozřejmě že s čerstvým dobrým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.