Dršťková polévka

Na oblíbenou dršťkovou polévku jsme si tak zvykli, že možná ani nevíme, proč se jí tak vlastně říká. 

Já jsem ale zvědavá, tak jsem pátrala a zjistila, že slovem dršťky se v dřívějších dobách označovaly vnitřnosti, takové ty horší, které skončily u rasa. Později se tak začaly označovat hovězí žaludky, části čepce, bachoru a knihy, tyhle názvy jsou také skvělé. 

Ingredience
  • dršťky (případně předvařené)
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • česnek
  • celý pepř
  • drcený kmín
  • mletá paprika
  • majoránka
  • sůl

Dršťková polévka je hustá a podobně kořeněná, jako polévka gulášová, ale potřebuje poněkud delší přípravu. Především proto, že se dršťky samotné musí velmi dlouho vařit a navíc je třeba u toho vyměňovat vodu, zmiňuje i Tomáš Pacula z jihlavské restaurace U Paculů. „Máme syrové dršťky, které musíme vařit minimálně dvě a půl až tři hodiny než změknou. V průběhu toho vaření se musí voda nejméně třikrát vyměnit. Pak se nechají vychladnout a nakrájí se.“

Jelikož je tahle fáze přípravy polévky dost zdlouhavá, jen připomenu, že pro usnadnění se dají koupit dršťky, které už jsou předvařené a dokonce nakrájené, takže nám stačí postupovat dále tou snazší částí. „Připravíme si vývar z kořenové zeleniny, celého pepře a soli. Tu kořenovou zeleninu už dál nepoužíváme. V dalším hrnci si osmažíme cibulku na sádle, do ní nasypeme dršťky, ty malinko zatáhneme, poté přidáme koření – to je majoránka, česnek, drcený kmín, mletá sladká paprika a sůl. Dršťky v tom necháme asi pět minut povařit a poté zahustíme klasicky moukou,“ říká dále kuchař.

Zahuštěná ochucená dršťková polévka je připravená k podávání, samozřejmě že s čerstvým dobrým chlebem.

autor: dak