Datlové koule v kokosu
Velká tmavě hnědá koule obalená v kokosu je vyrobená z ingrediencí, které nevadí, když kvůli diabetu nebo jiné dietě nesmíte cukr.
V ní jsou také ovesné vločky, které se dělají i v bezlepkové variantě, pokud nesmíte lepek, a přesto všechno si ohromně pochutnáte.
To dobře ví autorka receptu Markéta Urbanová z Malče. Základem totiž je pevná hmota vyrobená z datlí, datlová pasta.
- datlová pasta
- ovesné vločky (mohou být i bez lepku)
- sušené ovoce
- mascarpone, tvaroh, mandlové nebo kokosové mléko
- strouhaný kokos/kakao
„Když ji do těch koulí dáváte, tak je potřeba to nahřát, třeba strčit v kastrůlku do trouby, ono to změkne a krásně se s tím dá pracovat, když se vyrábějí ty koule. Máme ovesné vločky, datlovou pastu, přidáme na kousíčky nakrájené sušené ovoce. Hodí se nesířené švestky, nesířené meruňky nebo i obyčejné rozinky. Cukr žádný, to osladí ta datlová pasta. Potom můžeme dát jako pojivo mascarpone nebo nějaký tvaroh, ale i mandlové nebo kokosové mléko, když někdo nesmí laktózu,“ vysvětluje.
„Vyrobíme těsto, je to taková hustá kaše, a necháme odpočinout, aby ty vločky do sebe všechno nasákly. Vypracujeme kuličky, které jsou ale lepkavé, šťavnaté, takže se dají obalit v kokosu, nebo třeba i v kakau, pokud má někdo rád hořkou chuť kakaa, aby se na sebe nelepily, když je někdo chce naservírovat na stůl, aby hezky vypadaly.“
Pokud je i to těsto moc řídké a nechcete do něj dávat další vločky, tak se dá strouhaný kokos přidat i do těsta.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka