Datlové koule v kokosu

Velká tmavě hnědá koule obalená v kokosu je vyrobená z ingrediencí, které nevadí, když kvůli diabetu nebo jiné dietě nesmíte cukr.

V ní jsou také ovesné vločky, které se dělají i v bezlepkové variantě, pokud nesmíte lepek, a přesto všechno si ohromně pochutnáte.

To dobře ví autorka receptu Markéta Urbanová z Malče. Základem totiž je pevná hmota vyrobená z datlí, datlová pasta.

Ingredience
  • datlová pasta
  • ovesné vločky (mohou být i bez lepku)
  • sušené ovoce
  • mascarpone, tvaroh, mandlové nebo kokosové mléko
  • strouhaný kokos/kakao

„Když ji do těch koulí dáváte, tak je potřeba to nahřát, třeba strčit v kastrůlku do trouby, ono to změkne a krásně se s tím dá pracovat, když se vyrábějí ty koule. Máme ovesné vločky, datlovou pastu, přidáme na kousíčky nakrájené sušené ovoce. Hodí se nesířené švestky, nesířené meruňky nebo i obyčejné rozinky. Cukr žádný, to osladí ta datlová pasta. Potom můžeme dát jako pojivo mascarpone nebo nějaký tvaroh, ale i mandlové nebo kokosové mléko, když někdo nesmí laktózu,“ vysvětluje.

„Vyrobíme těsto, je to taková hustá kaše, a necháme odpočinout, aby ty vločky do sebe všechno nasákly. Vypracujeme kuličky, které jsou ale lepkavé, šťavnaté, takže se dají obalit v kokosu, nebo třeba i v kakau, pokud má někdo rád hořkou chuť kakaa, aby se na sebe nelepily, když je někdo chce naservírovat na stůl, aby hezky vypadaly.“

Pokud je i to těsto moc řídké a nechcete do něj dávat další vločky, tak se dá strouhaný kokos přidat i do těsta.

autor: dak

Související

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

  • Polévky s bršlicí kozí nohou

    Bršlice kozí noha je plevel, který vidíme na jaře úplně všude. Jsou ty první zelené lístky, které vyrážejí podél cest, na loukách a překážejí na zahrádce.