Treska s rajčaty

O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.

Ryba se přitom dá připravit na mnoho způsobů a občas nás může nečekaná kombinace překvapit. Místo tradičního filé s bramborem jsem si třeba zvykla k tresce na másle dělat rýži a ono je to skvělé!

Ingredience
  • 500 g balení tresčích filetů
  • 300 g cherry rajčátek
  • česnek
  • olivový olej
  • máslo
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř
  • 50 ml bílého vína
  • cukr dle chuti (lepší je třtinový)
  • lžička citrónové šťávy

Nedávno mě zase příjemně překvapil nápad zkombinovat má oblíbená rajčátka s bazalkou právě s tresčími filety!

Jídlo je to jednoduché, poměrně rychlé a budeme na ně potřebovat dvě pánve. V té jedné si na olivovém oleji krátce osmahneme na tenké plátky nakrájený česnek a než stihne zhnědnout, ho zasypeme přepůlenými cherry rajčátky. Ano, cherry, protože připomínají třešničky a nikoli likér, kterému se říká sherry.

K rajčátkům vlijeme půl deci bílého vína, necháme odpařit, přisladíme je a můžeme i zakápnout citronovou šťávou. Hrst bazalky na závěr a omáčka je hotová.

Mezitím se na druhé pánvi na másle opékají filety z tresky nebo jiné bílé ryby ochucené jen mořskou solí a mletým pepřem. Podáváme s čerstvou bagetkou nebo i bez přílohy.

autor: dak

Související

  • Ratatouille s těstovinami

    Ratatouille se hrozně složitě píše, protože je to francouzské slovo, ale jídlo je to velmi jednoduché a plné chutí.

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.