Treska s rajčaty
O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.
Ryba se přitom dá připravit na mnoho způsobů a občas nás může nečekaná kombinace překvapit. Místo tradičního filé s bramborem jsem si třeba zvykla k tresce na másle dělat rýži a ono je to skvělé!
- 500 g balení tresčích filetů
- 300 g cherry rajčátek
- česnek
- olivový olej
- máslo
- hrst bazalky
- sůl, pepř
- 50 ml bílého vína
- cukr dle chuti (lepší je třtinový)
- lžička citrónové šťávy
Nedávno mě zase příjemně překvapil nápad zkombinovat má oblíbená rajčátka s bazalkou právě s tresčími filety!
Jídlo je to jednoduché, poměrně rychlé a budeme na ně potřebovat dvě pánve. V té jedné si na olivovém oleji krátce osmahneme na tenké plátky nakrájený česnek a než stihne zhnědnout, ho zasypeme přepůlenými cherry rajčátky. Ano, cherry, protože připomínají třešničky a nikoli likér, kterému se říká sherry.
K rajčátkům vlijeme půl deci bílého vína, necháme odpařit, přisladíme je a můžeme i zakápnout citronovou šťávou. Hrst bazalky na závěr a omáčka je hotová.
Mezitím se na druhé pánvi na másle opékají filety z tresky nebo jiné bílé ryby ochucené jen mořskou solí a mletým pepřem. Podáváme s čerstvou bagetkou nebo i bez přílohy.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.