Kukuřičná polenta

Italové na polentu nedají dopustit. Kukuřičnou hmotu podávají ve formě hladké kaše, ale pokud se nechá zhoustnout, dá se péct, sušit, grilovat, smažit, krájet na čtverečky.

Pro nás bude rychlejší pořídit si polentu instantní, protože kdybychom měli vařit kukuřičnou mouku ve vodě, dokud změkne, hlídali bychom ji u sporáku celou hodinu. Sáček s instantní polentou z regálu se zdravou výživou není drahý a ušetří nám hodně času.

Ingredience
  • 100 g instantní polenty
  • 1000 ml osolené vody
  • máslo/olivový olej
  • sýr typu parmezán
  • sůl
  • osmažená cibulka

Chcete-li jemnou a hladkou polentu v podobě kaše, vařte ji alespoň pět minut, ale klidně i déle, ať nezůstane uprostřed tvrdá a nekřupe mezi zuby. Výsledek by se měl podobat krupičné kaši. Zkušené kuchařky doporučují na deset deka instantní polenty celý litr vody. Podobně jako krupičná kaše se také vaří, vsype se až do vroucí osolené vody a rázně míchá metličkou, aby nevznikly hrudky.

Během deseti minut sem tam promícháme, nakonec necháme na vypnutém sporáku pod pokličkou ještě dojít.

Pro dochucení máme mnoho možností, přidáme sůl. Vmícháme pár lžiček másla nebo olivový olej. Chutná s jemně strouhanými sýry, třeba parmezánem. Na talíři vedle dušeného masa bude skvěle vypadat i chutnat s osmaženou nebo zkaramelizovanou cibulkou, nebo nasekanými oříšky.

A příště si zase povíme, co provést s polentou, která ztuhne.

autor: dak

Související

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

  • Jáhlová buchta s jablečným želé

    Kdo má sklep, kde ovoce a zelenina vydrží celou zimu až do jara, ten se má. Ale přijde čas, kdy je už nutné všechno spotřebovat. Třeba jablka.