Lahodné vepřové na zelí
Nejlepší jídlo je takové, které když nabídneme přátelům, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.
Jednoduchá příprava je bonusem navíc, to si myslím téměř u každého vaření. Nadšený amatérský kuchař Josef Klauda jeden takový recept má i s tou zkušeností zmíněnou na začátku. Když totiž přinese svůj plech plný pečeného masa na kysaném zelí kamarádům, skoro na něj nezbude. Poslechněme si, jak málo stačí ke spokojenosti mnoha strávníků.
1 kg kysaného zelí
1 kg vepřového bůčku
1 kg vepřové plece (nebo krkovice)
sůl, pepř
koření dle chuti
„Vezmeme kysané zelí, které dáme do pekáče a kdo má rád sladší, tak je může trochu osladit. Vezmeme bůček a vepřovou plec, nakrájíme na kostky přibližně dva krát dva centimetry. Maso můžeme dát do mísy, prosolit a dát na to koření, třeba grilovací. Kmín není potřeba, protože už je v kysaném zelí. Maso se hodí na zelí a nechá se zapéct do trouby, stačí hodina a je to super,“ směje se domácí kuchař.
Podobný recept slaví úspěchy i u nás doma, jen my dáváme na zelí upéct rozčtvrcené kuře. Tady nám stačí dva balíčky kupovaného nebo přibližně kilo domácího kysaného zelí a dvě kila masa. Bůček dodá jídlu chuť, protože je tučný a další maso může být libovější vepřová plec. Kdo si chce s obědem pohrát, může pod zelí orestovat cibuli na sádle a tu pak v pekáči smíchat se zelím. Koření záleží na vás, ale sůl a kmín jsou naprosto dostačující.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.