Lahodné vepřové na zelí

Nejlepší jídlo je takové, které když nabídneme přátelům, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Jednoduchá příprava je bonusem navíc, to si myslím téměř u každého vaření. Nadšený amatérský kuchař Josef Klauda jeden takový recept má i s tou zkušeností zmíněnou na začátku. Když totiž přinese svůj plech plný pečeného masa na kysaném zelí kamarádům, skoro na něj nezbude. Poslechněme si, jak málo stačí ke spokojenosti mnoha strávníků.

1 kg kysaného zelí

1 kg vepřového bůčku

1 kg vepřové plece (nebo krkovice)

sůl, pepř

koření dle chuti​

„Vezmeme kysané zelí, které dáme do pekáče a kdo má rád sladší, tak je může trochu osladit. Vezmeme bůček a vepřovou plec, nakrájíme na kostky přibližně dva krát dva centimetry. Maso můžeme dát do mísy, prosolit a dát na to koření, třeba grilovací. Kmín není potřeba, protože už je v kysaném zelí. Maso se hodí na zelí a nechá se zapéct do trouby, stačí hodina a je to super,“ směje se domácí kuchař. 

Podobný recept slaví úspěchy i u nás doma, jen my dáváme na zelí upéct rozčtvrcené kuře. Tady nám stačí dva balíčky kupovaného nebo přibližně kilo domácího kysaného zelí a dvě kila masa. Bůček dodá jídlu chuť, protože je tučný a další maso může být libovější vepřová plec. Kdo si chce s obědem pohrát, může pod zelí orestovat cibuli na sádle a tu pak v pekáči smíchat se zelím. Koření záleží na vás, ale sůl a kmín jsou naprosto dostačující.

autor: dak