Vepřové koleno

Vepřové koleno je poněkud tučnější jídlo, které si rádi dáváme v restauraci, na oslavách, rautech, zkrátka všude, kde nám je připraví někdo jiný.

To mluvím za sebe, tedy mluvila bych, kdybych si už doma také nevyzkoušela, jak snadné je koleno upéct, a jak skvěle chutná při minimu práce.

Ingredience
  • 1 vepřové koleno
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • kmín
  • špetka pepře

Patřím k nepříliš šikovným kuchařkám, co se týče ostrých nožů a vykosťování, proto jsem zajásala při nákupu už vykostěného vepřového kolena. Půl práce je hotovo, teď už jen stačí rozpálit troubu a maso ochutit.

Silnou kůži na povrchu nakrojíme v centimetrových vzdálenostech – do mřížky nebo rovnoběžně, hlavní je, aby měl tuk kudy vytékat. Prolisovaný česnek se pokusíme dostat dovnitř masa, kam to až půjde a koleno ze všech stran osolíme. Přidáme podrcený kmín a špetku pepře a vložíme koleno do pekáčku.

Pokud chceme vypečenou a křupavou kůrčičku, je dobré začít péct na 120 stupňů a maso mít přikryté alobalem po dobu asi tří hodin. Pak sundáme alobal, přelijeme výpekem, zvýšíme teplotu na 180 stupňů a pohlídáme barvu. Přibližně za půl hodiny by koleno mělo na povrchu zezlátnout a uvnitř být už měkké.

Jelikož se peče samo a příliš práce s ním není, máme dost času na přípravu bramborových knedlíků a zelí, pokud jim dáváme přednost před krajícem chleba.

autor: dak

Související

  • Český tvarohový dortík

    Drobenku obvykle dáváme nahoru na koláč, nejčastěji ovocný. Nedávno mi v poště přistál tip na moučník tvarohový, kde se drobenka dává nahoru, ale i dospod.

  • Pečená vepřová panenka

    Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.