Vepřové na šťávě
Jak nabídnout rodině chutně upravené maso, které se bude doslova rozpadat?
Je to jednoduché, pořídíme si tenké vepřové plátky, ať už z kýty, kotlety nebo pokud máte rádi tučnější, tak z krkovice.
4 vepřové plátky
1 cibule
1 lžíce mouky
200 ml vývaru
zelenina (podle zásob) na kostičky
sůl, pepř
1 lžíce oleje
bylinky na ozdobení
Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a opečeme na pořádně rozpáleném oleji v pánvi.
Stačí jen pár minut, pak maso vyjmeme a vsypeme nakrájenou cibuli a zeleninu podle zásob, které doma máme opět nakrájenou na drobné kousky. Zasypeme lžící mouky, zalijeme trochou vývaru a promícháme.
Maso vrátíme do pánve, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dusit do měkka. Jsou-li plátky opravdu tenké, maso by mělo za dvacet minut být hotové, ale pokud chceme mít jistotu, necháme pod pokličkou klidně i dvakrát tak dlouho.
Omáčku dochutíme podle potřeby – bylinkami, česnekem, co máte rádi. Já dávám přednost bílkovinné variantě, kdy se na talíř kromě tradiční přílohy – vařených brambor, přidá i volské oko.
Kombinace měkkého masa s vajíčkem, omáčkou a bramborami, to je prostě lahůdka a navíc se podle mě na takovém obědě nedá zkazit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.