Vepřové na šťávě

Jak nabídnout rodině chutně upravené maso, které se bude doslova rozpadat?

Je to jednoduché, pořídíme si tenké vepřové plátky, ať už z kýty, kotlety nebo pokud máte rádi tučnější, tak z krkovice.

4 ​vepřové plátky

1 cibule

1 lžíce mouky

200 ml vývaru

zelenina (podle zásob) na kostičky

sůl, pepř

1 lžíce oleje

bylinky na ozdobení

Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a opečeme na pořádně rozpáleném oleji v pánvi.

Stačí jen pár minut, pak maso vyjmeme a vsypeme nakrájenou cibuli a zeleninu podle zásob, které doma máme opět nakrájenou na drobné kousky. Zasypeme lžící mouky, zalijeme trochou vývaru a promícháme.

Maso vrátíme do pánve, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dusit do měkka. Jsou-li plátky opravdu tenké, maso by mělo za dvacet minut být hotové, ale pokud chceme mít jistotu, necháme pod pokličkou klidně i dvakrát tak dlouho.

Omáčku dochutíme podle potřeby – bylinkami, česnekem, co máte rádi. Já dávám přednost bílkovinné variantě, kdy se na talíř kromě tradiční přílohy – vařených brambor, přidá i volské oko.

Kombinace měkkého masa s vajíčkem, omáčkou a bramborami, to je prostě lahůdka a navíc se podle mě na takovém obědě nedá zkazit.

Související

  • Hovězí svíčková Wellington

    Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.

  • Šťavnatá vepřová pečeně

    Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.