Zapečené houby se zeleninou
Dříve než vyrazíme do lesa na ty notoricky známé druhy hub, nezbývá nám nic jiného, než si koupit houby v obchodě, tedy hlívu ústřičnou nebo žampiony.
Znáte to, houby dají jídlu neobyčejnou chuť. Zkuste je zapéct se zeleninou, jak vám poradí mykoložka Kateřina Pauzarová.
„Dají se přidat k pečeným bramborám nebo zelenině. My to děláme tak, že si nakrájíme brambory na měsíčky i se slupkou, přidáme mrkev, papriku, cuketu, v podstatě jakoukoli zeleninu, kterou máme po ruce. Přidáme na větší kusy nakrájené houby. Dále otrhám tymián, rozmarýn a vše smíchám s olivovým olejem,“ vysvětluje Kateřina Pauzarová.
Celou tuto směs musíme důkladně promíchat tak, aby se bylinky a olej dostaly všude.
„Dám to na 30 minut péct na pečící papír do trouby. A je to výborné, máme to všichni moc rádi,“ libuje si mykoložka.
Jídlo se po vyjmutí z trouby dosolí podle chuti každého strávníka.
Související
-
Pampelišková limonáda
Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.
-
Zapečené zelí s ovesnými vločkami
Vařit může každý, to tvrdí všichni, kdo už to umí, a my ostatní se pořád učíme. Pro nás je dobrý každý tip na jídlo, které není těžké, a které jsme ještě nikdy nezkusili.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.