Zapečené houby se zeleninou

Dříve než vyrazíme do lesa na ty notoricky známé druhy hub, nezbývá nám nic jiného, než si koupit houby v obchodě, tedy hlívu ústřičnou nebo žampiony. 

Znáte to, houby dají jídlu neobyčejnou chuť. Zkuste je zapéct se zeleninou, jak vám poradí mykoložka Kateřina Pauzarová.

„Dají se přidat k pečeným bramborám nebo zelenině. My to děláme tak, že si nakrájíme brambory na měsíčky i se slupkou, přidáme mrkev, papriku, cuketu, v podstatě jakoukoli zeleninu, kterou máme po ruce. Přidáme na větší kusy nakrájené houby. Dále otrhám tymián, rozmarýn a vše smíchám s olivovým olejem,“ vysvětluje Kateřina Pauzarová.

Celou tuto směs musíme důkladně promíchat tak, aby se bylinky a olej dostaly všude.

„Dám to na 30 minut péct na pečící papír do trouby. A je to výborné, máme to všichni moc rádi,“ libuje si mykoložka.

Jídlo se po vyjmutí z trouby dosolí podle chuti každého strávníka.

autor: dak

Související

  • Pampelišková limonáda

    Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.

  • Zapečené zelí s ovesnými vločkami

    Vařit může každý, to tvrdí všichni, kdo už to umí, a my ostatní se pořád učíme. Pro nás je dobrý každý tip na jídlo, které není těžké, a které jsme ještě nikdy nezkusili.