Pampelišková limonáda

Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.

Příroda má ale toho pro nás ještě spoustu dalšího v rukávu. Třeba takové pampelišky. Patří mezi léčivky, určitě jste ochutnali pampeliškový med nebo z nich vyráběli sirup.

Ingredience
  • hrst otrhaných žlutých okvětních lístků pampelišky
  • šťáva ze 2 citrónů
  • cukr (třtinový, stévie, med...)
  • led
  • 1,5 l minerálky

Protože doufám v teplé dny, objevila jsem i recept na pampeliškovou limonádu, která je zase něco trochu jiného než oblíbený sirup.

Stačí otrhat pár květů pampelišek – ty žluté tenoučké okvětní lístky, aby jich byla asi hrst. Ty nasypeme do skleničky s víčkem, třeba od většího jogurtu nebo džemu, přelijeme je šťávou ze dvou středních citrónů a zašroubujeme na dva dny víčko.

Vznikne nám voňavý silný koncentrát tak akorát na jeden džbán, takže pokud chcete limonádu nabídnout většímu množství lidí, bude potřeba vynásobit množství květů i citrónů.

Ve džbánu výluh dolijeme perlivou minerálkou a dosladíme podle chuti – může být medem, stévií, třtinovým, ale i moučkovým cukrem. Pár kostek ledu, je-li horko, a je hotovo.

Z každé otrhané pampelišky zbude rostlinka s listy a ty využijeme také. Pokud máte doma mixér na smoothie a sem tam, do něj naházíte něco zeleného, co třeba k jablku přihodit pár listů pampelišky, máty a kopřivy? K tomu pár kapek citrónu a led. Touto vitamínovou bombou můžeme ráno začít a přes den pokračovat limonádou.

autor: dak

Související

  • Kopřivový špenát

    Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.