Pampelišková limonáda
Že je velká spousta květin kolem nás jedlých, o tom už jsme mluvili. Pojídali jsme sedmikrásky, smažili šalvějové i kopřivové listy, zdobili jsme různými květy saláty.
Příroda má ale toho pro nás ještě spoustu dalšího v rukávu. Třeba takové pampelišky. Patří mezi léčivky, určitě jste ochutnali pampeliškový med nebo z nich vyráběli sirup.
- hrst otrhaných žlutých okvětních lístků pampelišky
- šťáva ze 2 citrónů
- cukr (třtinový, stévie, med...)
- led
- 1,5 l minerálky
Protože doufám v teplé dny, objevila jsem i recept na pampeliškovou limonádu, která je zase něco trochu jiného než oblíbený sirup.
Stačí otrhat pár květů pampelišek – ty žluté tenoučké okvětní lístky, aby jich byla asi hrst. Ty nasypeme do skleničky s víčkem, třeba od většího jogurtu nebo džemu, přelijeme je šťávou ze dvou středních citrónů a zašroubujeme na dva dny víčko.
Vznikne nám voňavý silný koncentrát tak akorát na jeden džbán, takže pokud chcete limonádu nabídnout většímu množství lidí, bude potřeba vynásobit množství květů i citrónů.
Ve džbánu výluh dolijeme perlivou minerálkou a dosladíme podle chuti – může být medem, stévií, třtinovým, ale i moučkovým cukrem. Pár kostek ledu, je-li horko, a je hotovo.
Z každé otrhané pampelišky zbude rostlinka s listy a ty využijeme také. Pokud máte doma mixér na smoothie a sem tam, do něj naházíte něco zeleného, co třeba k jablku přihodit pár listů pampelišky, máty a kopřivy? K tomu pár kapek citrónu a led. Touto vitamínovou bombou můžeme ráno začít a přes den pokračovat limonádou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.