Vylepšený perník od babičky

Perník je skvělý univerzální moučník – vcelku na plechu je upečený velmi rychle a chutná opravdu skoro každému.

Ve Staré Říši v chaloupce po Josefu Florianovi jsem ochutnala perník doladěný takovou spoustou dobrot, že jsem se musela zeptat na recept. Pochopitelně byl po babičce.

Ingredience
  • 500 g žitné (nebo hladké pšeničné) mouky
  • 250 g cukru
  • 2– 4 lžíce medu
  • 40 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1kypřící prášek do perníku
  • 1 - 2 vejce
  • Pro vylepšení:
  • datle
  • rozinky
  • brusinky
  • oříšky
  • čokoláda
  • sezamové (nebo jakékoli jiné) semínko

O základní postup ale také o doplněné ingredience se s námi podělila malířka Magdalena Křenková, která jej upekla: "Tady je mouka žitná, je to velmi jednoduchý recept. Normálně cukr, med máslo rozpuštěné, ale může tam i být i tuk, vajíčko, prášek do perníku. A já do toho dám dobré ingredience – datla, můžete tam dát rozinky, můžou tam být brusinky, můžete tam nasekat oříšky, cokoli. A čokoládu, ale ne malé kousky, protože ona v tom tak jako zmizí, tak si potom říkám, vždyť jsem tam dala čokoládu, tak kde je? A proto dávám celé čtverečky. Něco se rozpustí, ale něco tam zůstane a já na to potřebuju narazit,! směje se umělkyně.

V jejím perníku jsou také sezamová semínka. „Já do toho dávám sezam a myslím si, že je to dobrý, tak ho tam nasypu. Prostě jsem tady zrovna měla sezam,“ doplňuje recept.

Nejsnazší je nejprve rozpustit cukr, med a máslo ve vlažném mléce. Může být méně cukru, ale o to více medu, až čtyři lžíce.

Do prosáté mouky rozmícháme kypřící prášek do perníku a přidáme připravené mléko a rozšlehané vajíčko.

Nakonec těsto vylepšíme přidanými dobrotami a upečeme ve vymazaném a vysypaném plechu.

autor: dak

Související

  • Cuketový krém se sýrem feta

    Polévka neurčitě zelené barvy může být překvapivě velice chutná, říkala jsem si po ochutnávce hustého cuketového krému s kostičkami řeckého sýru feta.

  • Mangold s vaječnou náplní

    Kdybychom se mohli přenést do středověku, možná bychom se divili! Žďárský kuchař Jan Novák nastudoval několik receptů, aby je uvařil lidem z jednadvacátého století.

  • Kváskový chléb s bramborem

    Domácí chléb chutná úplně jinak. Možná jste si to také vyzkoušeli v dobách pandemie. Někdo volil snadné recepty z droždí, jiný se naučil pracovat s kváskem.