Šopský salát

Letní salát ze tří výrazných barev pochází z Balkánu. Konkrétní místo původu je zdrojem sporů, ale pravdou je, že v Bulharsku existuje region zvaný Šopluk, a to už by s názvem souviset mohlo. 

Tato západní část Bulharska sousedí se Srbskem a Makedonií, a tak se stejně upravovaný salát jedl i tam. Samozřejmě se dostal i k nám – kdo by neznal populární šopák, jak se mu říká.

Kdo si chce zpříjemnit letní dny tímto osvěžujícím zeleninovým chodem, potřebuje k tomu především čerstvé suroviny.

Ingredience
  • 300 g rajčat
  • 300 g barevných paprik
  • 1 větší okurka
  • 2 malé cibule
  • 100 g balkánského sýru
  • sůl, pepř
  • ocet, olej

Rajčata, okurky a papriky, které právě a jedině v létě, kdy dozrávají venku na sluníčku, chutnají nejlépe.

Připravíme si asi třicet deka od každého - rajčata, papriky všech barev a 1 větší okurku. Dále 2 menší cibule, 1 svazek petrželky, zásadní součást 100 g balkánského sýru, sůl, pepř, ocet a olej.

Všechnu zeleninu omyjeme, nakrájíme na stejně velké kousky, cibuli nadrobno nebo na půlkolečka, a hodíme do mísy. 

Posypeme balkánským sýrem, který buď nahrubo nastrouháme nebo jen rozdrobíme.

Přidáme nasekanou petrželku a dochutíme. Sůl a pepř je základ, špetka octa a olivový olej.

Dobře promícháme a můžeme podávat.

Salát podáváme jako hlavní jídlo nebo večeři. Výborně chutná s bílou vekou, bagetkou, i čerstvým chlebem. 

autor: dak