Šopský salát
Letní salát ze tří výrazných barev pochází z Balkánu. Konkrétní místo původu je zdrojem sporů, ale pravdou je, že v Bulharsku existuje region zvaný Šopluk, a to už by s názvem souviset mohlo.
Tato západní část Bulharska sousedí se Srbskem a Makedonií, a tak se stejně upravovaný salát jedl i tam. Samozřejmě se dostal i k nám – kdo by neznal populární šopák, jak se mu říká.
Kdo si chce zpříjemnit letní dny tímto osvěžujícím zeleninovým chodem, potřebuje k tomu především čerstvé suroviny.
- 300 g rajčat
- 300 g barevných paprik
- 1 větší okurka
- 2 malé cibule
- 100 g balkánského sýru
- sůl, pepř
- ocet, olej
Rajčata, okurky a papriky, které právě a jedině v létě, kdy dozrávají venku na sluníčku, chutnají nejlépe.
Připravíme si asi třicet deka od každého - rajčata, papriky všech barev a 1 větší okurku. Dále 2 menší cibule, 1 svazek petrželky, zásadní součást 100 g balkánského sýru, sůl, pepř, ocet a olej.
Všechnu zeleninu omyjeme, nakrájíme na stejně velké kousky, cibuli nadrobno nebo na půlkolečka, a hodíme do mísy.
Posypeme balkánským sýrem, který buď nahrubo nastrouháme nebo jen rozdrobíme.
Přidáme nasekanou petrželku a dochutíme. Sůl a pepř je základ, špetka octa a olivový olej.
Dobře promícháme a můžeme podávat.
Salát podáváme jako hlavní jídlo nebo večeři. Výborně chutná s bílou vekou, bagetkou, i čerstvým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.