Šopský salát
Letní salát ze tří výrazných barev pochází z Balkánu. Konkrétní místo původu je zdrojem sporů, ale pravdou je, že v Bulharsku existuje region zvaný Šopluk, a to už by s názvem souviset mohlo.
Tato západní část Bulharska sousedí se Srbskem a Makedonií, a tak se stejně upravovaný salát jedl i tam. Samozřejmě se dostal i k nám – kdo by neznal populární šopák, jak se mu říká.
Kdo si chce zpříjemnit letní dny tímto osvěžujícím zeleninovým chodem, potřebuje k tomu především čerstvé suroviny.
- 300 g rajčat
- 300 g barevných paprik
- 1 větší okurka
- 2 malé cibule
- 100 g balkánského sýru
- sůl, pepř
- ocet, olej
Rajčata, okurky a papriky, které právě a jedině v létě, kdy dozrávají venku na sluníčku, chutnají nejlépe.
Připravíme si asi třicet deka od každého - rajčata, papriky všech barev a 1 větší okurku. Dále 2 menší cibule, 1 svazek petrželky, zásadní součást 100 g balkánského sýru, sůl, pepř, ocet a olej.
Všechnu zeleninu omyjeme, nakrájíme na stejně velké kousky, cibuli nadrobno nebo na půlkolečka, a hodíme do mísy.
Posypeme balkánským sýrem, který buď nahrubo nastrouháme nebo jen rozdrobíme.
Přidáme nasekanou petrželku a dochutíme. Sůl a pepř je základ, špetka octa a olivový olej.
Dobře promícháme a můžeme podávat.
Salát podáváme jako hlavní jídlo nebo večeři. Výborně chutná s bílou vekou, bagetkou, i čerstvým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka