Kváskový chléb s bramborem
Domácí chléb chutná úplně jinak. Možná jste si to také vyzkoušeli v dobách pandemie, kdy se v rodinách peklo o sto šest. Někdo volil snadné recepty z droždí, jiný se naučil pracovat s kváskem.
Ta druhá možnost není snadná, ale jakmile se vám podaří první pecen, jde každý další už mnohem snáz. Kvásek nám obvykle někdo dá a vysvětlí, jak se o něj starat. Když už chceme péct, tak na takzvaný rozkvas vezmeme jednu lžíci kvásku a smícháme ji se 170 gramy žitné chlebové mouky a 170 ml vody.
- 300 g žitného kvasu:
- 250-270 ml vody
- 100 g žitné chlebové mouky jemně mleté
- 400 g hladké mouky pšeničné
- 100-120 g vařených brambor ve slupce
- 3 lžičky soli
- 1 velká lžíce drceného kmínu
- 1 velká lžíce celého kmínu
Rozkvas necháme minimálně šest, ale raději až 12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě. Základní ingredience máme, ale při ochutnávce jednoho z nejlepších chlebů, jaké jsem okusila, jsem zjistila, že těsto se dá vylepšit bramborem.
Své chleby tak peče Lubomír Miškařík z Odpočívadla U Hajtmanů na Pitínských pasekách. Brambory do těsta dává vařené a strouhané: "Vaříme je ve slupce a potom se nastrouhají a přidají do rozkvasu. Dáváme je večer do rozkvasu asi tak sto gramů, takže jedna brambora na kilo těsta," říká.
Dál už se postupuje normálně – rozkvas se smíchá s další moukou, vodou, solí, kmínem a případně kořením. Vypracujeme těsto, necháme vykynout, přendáme na vál, opatrně překlápíme, vytvarujeme bochníček a vložíme do ošatky nebo formy. Přikryjeme, zase necháme vykynout a počkáme, až zvětší objem alespoň o třetinu.
Před sázením do pece nebo do trouby se bochník přejede vlhkými dlaněmi nebo přestříkne vodou a vkládáme do hodně horké trouby, aby si bochník zachoval tvar. Po deseti minutách můžeme snížit teplotu asi na 180 stupňů a dopečeme.
Chléb zjemněný bramborem nekrájejte nikdy horký, srazil by se – takže je nutné počkat, až vychladne. Ale pak! Tak dobrou chuť!
Související
-
Vylepšený domácí chléb
Patřím k lidem, kteří jsou přesvědčeni, že upéct chleba je jedním z nejtěžších úkolů na světě. Je toho tolik, co se může pokazit!
-
Plněný chléb
Domácí plněný chleba je něco, co nás možná ještě nenapadlo. Vtip je totiž v tom, pustit se vůbec do výroby chleba a zvládnout správnou techniku kynutí těsta.
-
Přikrmte kvásek a upečte domácí chléb
Bochník chleba je možné koupit na každém rohu. Když si ho ale upečete doma, je to mnohem lepší požitek a navíc ho můžete jíst rovnou z trouby, to znamená ještě tepl...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.