Kváskový chléb s bramborem

Domácí chléb chutná úplně jinak. Možná jste si to také vyzkoušeli v dobách pandemie, kdy se v rodinách peklo o sto šest. Někdo volil snadné recepty z droždí, jiný se naučil pracovat s kváskem.

Ta druhá možnost není snadná, ale jakmile se vám podaří první pecen, jde každý další už mnohem snáz. Kvásek nám obvykle někdo dá a vysvětlí, jak se o něj starat. Když už chceme péct, tak na takzvaný rozkvas vezmeme jednu lžíci kvásku a smícháme ji se 170 gramy žitné chlebové mouky a 170 ml vody.

Ingredience
  • 300 g žitného kvasu:
  • 250-270 ml vody
  • 100 g žitné chlebové mouky jemně mleté
  • 400 g hladké mouky pšeničné
  • 100-120 g vařených brambor ve slupce
  • 3 lžičky soli
  • 1 velká lžíce drceného kmínu
  • 1 velká lžíce celého kmínu

Rozkvas necháme minimálně šest, ale raději až 12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě. Základní ingredience máme, ale při ochutnávce jednoho z nejlepších chlebů, jaké jsem okusila, jsem zjistila, že těsto se dá vylepšit bramborem.

Své chleby tak peče Lubomír Miškařík z Odpočívadla U Hajtmanů na Pitínských pasekách. Brambory do těsta dává vařené a strouhané: "Vaříme je ve slupce a potom se nastrouhají a přidají do rozkvasu. Dáváme je večer do rozkvasu asi tak sto gramů, takže jedna brambora na kilo těsta," říká.

Dál už se postupuje normálně – rozkvas se smíchá s další moukou, vodou, solí, kmínem a případně kořením. Vypracujeme těsto, necháme vykynout, přendáme na vál, opatrně překlápíme, vytvarujeme bochníček a vložíme do ošatky nebo formy. Přikryjeme, zase necháme vykynout a počkáme, až zvětší objem alespoň o třetinu.

Před sázením do pece nebo do trouby se bochník přejede vlhkými dlaněmi nebo přestříkne vodou a vkládáme do hodně horké trouby, aby si bochník zachoval tvar. Po deseti minutách můžeme snížit teplotu asi na 180 stupňů a dopečeme.

Chléb zjemněný bramborem nekrájejte nikdy horký, srazil by se – takže je nutné počkat, až vychladne. Ale pak! Tak dobrou chuť!

 

autor: dak

Související

  • Vylepšený domácí chléb

    Patřím k lidem, kteří jsou přesvědčeni, že upéct chleba je jedním z nejtěžších úkolů na světě. Je toho tolik, co se může pokazit!

  • Plněný chléb

    Domácí plněný chleba je něco, co nás možná ještě nenapadlo. Vtip je totiž v tom, pustit se vůbec do výroby chleba a zvládnout správnou techniku kynutí těsta.

  • Přikrmte kvásek a upečte domácí chléb

    Bochník chleba je možné koupit na každém rohu. Když si ho ale upečete doma, je to mnohem lepší požitek a navíc ho můžete jíst rovnou z trouby, to znamená ještě tepl...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.