Mangold s vaječnou náplní

Kdybychom se mohli přenést do středověku, abychom ochutnali jídla z tehdejší doby, možná bychom se divili! Žďárský kuchař Jan Novák nastudoval několik receptů z kuchyně řádu cisterciáků, aby je uvařil a nechal ochutnat nás, lidi z jednadvacátého století.

Ingredience
  • listy mangoldu
  • přepuštěné máslo
  • zelená cibule
  • vejce
  • kurkuma
  • zázvor
  • pažitka
  • celerová nať
  • listy šalvěje
  • sůl, pepř

K našemu údivu je cisterciácká kuchyně zajímavá, chutná a klidně by zapadla do současné nabídky. Tehdejší kuchaři rádi překvapovali a rádi využívali každou surovinu, kterou se podařilo dovézt odněkud z cizích zemí nebo ze zámoří, a tak se v receptech objevuje exotická kurkuma nebo zázvor. Jedním z takových pokrmů jsou závitky z listů mangoldu naplněné vaječnou směsí:

„Na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nasekanou zelenou cibuli, nebo čerstvou pažitku a chutné bylinky. My jsme dali celerovou nať a šalvěj. Potom přidáme vejce, sůl, závor, kurkumu, sůl a pepř a směs za stálého míchání na ohni přivedeme ke zhoustnutí. Listy mangoldu, které jsme si spařili – podusili trošku ve vroucí vodě, naplníme touto vaječnou směsí, uděláme si z toho závitky a můžeme podávat.“

Spařené listy mangoldu nemusíme nutně rolovat do závitů, sám Jan Novák podával tento středověký pokrm, jak říkal rozstřeleně, tedy každou část zvlášť – spařené listy mangoldu a vedle nich kořeněnou vaječnou směs. Se závitky si můžete pohrát, pokud se budete chtít pustit do jídla, které je exotické především dobou vzniku.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat