Mangold s vaječnou náplní
Kdybychom se mohli přenést do středověku, abychom ochutnali jídla z tehdejší doby, možná bychom se divili! Žďárský kuchař Jan Novák nastudoval několik receptů z kuchyně řádu cisterciáků, aby je uvařil a nechal ochutnat nás, lidi z jednadvacátého století.
- listy mangoldu
- přepuštěné máslo
- zelená cibule
- vejce
- kurkuma
- zázvor
- pažitka
- celerová nať
- listy šalvěje
- sůl, pepř
K našemu údivu je cisterciácká kuchyně zajímavá, chutná a klidně by zapadla do současné nabídky. Tehdejší kuchaři rádi překvapovali a rádi využívali každou surovinu, kterou se podařilo dovézt odněkud z cizích zemí nebo ze zámoří, a tak se v receptech objevuje exotická kurkuma nebo zázvor. Jedním z takových pokrmů jsou závitky z listů mangoldu naplněné vaječnou směsí:
„Na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nasekanou zelenou cibuli, nebo čerstvou pažitku a chutné bylinky. My jsme dali celerovou nať a šalvěj. Potom přidáme vejce, sůl, závor, kurkumu, sůl a pepř a směs za stálého míchání na ohni přivedeme ke zhoustnutí. Listy mangoldu, které jsme si spařili – podusili trošku ve vroucí vodě, naplníme touto vaječnou směsí, uděláme si z toho závitky a můžeme podávat.“
Spařené listy mangoldu nemusíme nutně rolovat do závitů, sám Jan Novák podával tento středověký pokrm, jak říkal rozstřeleně, tedy každou část zvlášť – spařené listy mangoldu a vedle nich kořeněnou vaječnou směs. Se závitky si můžete pohrát, pokud se budete chtít pustit do jídla, které je exotické především dobou vzniku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka