Cuketový krém se sýrem feta

Polévka neurčitě zelené barvy může být překvapivě velice chutná, říkala jsem si po ochutnávce hustého cuketového krému s kostičkami řeckého sýru feta. Uvařit ji není vůbec nic těžkého a navíc spotřebujeme velký kus cukety.

Nejprve si rozehřejeme v hrnci na polévku společně lžíci másla a lžíci olivového oleje – společně tento základ chutná výtečně. Nakrájíme si na kostičky bílou cibuli a osmahneme ji společně se dvěma stroužky česneku, které do hrnce prolisujeme.

Ingredience
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cuketa, asi 600
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • (případně kostka zeleninového bujónu)
  • 200 g sýru feta
  • Sůl, pepř

Cuketu zbavíme semen, pokud už je velká a je jich plná, a zbytek nakrájíme na kousky a vhodíme ho hrnce. Necháme spojit s cibulí a česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Když jej právě nemám, tak stačí i voda a přidat do polévky zeleninový bio bujón, které mám vždycky v zásobě.

Dosolíme a přidáme z mlýnku trochu čerstvého pepře. Přivedeme k varu, pak přiklopíme pokličkou a dovaříme na mírném plameni, než cuketa změkne. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem.

Na talíři ozdobíme snítkami tymiánu a na kostky nakrájeným sýrem feta. Jde o čerstvý sýr řeckého typu, slaný, který nám právě tím polévku doladí. Podávat můžeme s čerstvým chlebem.

autor: dak

Související

  • Plněná cuketa

    Léto je tu, už i podle kalendáře, tak si pojďme dát letní zeleninové jídlo! Nesmírně variabilní cukety jsou v oblibě plněné a zapečené. 

  • Cuketa na sto způsobů

    Cuketa je rozhodně módní plodina. Hodí se do salátů, do zelí, má ale jednu nevýhodu – nevýraznou chuť. Při přípravě pokrmů z cukety ji musíme dochutit tak, aby strá...

  • Cuketa v hrašce

    Kdysi byla největší propagátorkou cuket herečka Jana Štěpánková, která napsala několik cuketových kuchařek. I my jsme si už zvykli cukety zařazovat do svého jídelní...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.