Česnekový cukeťák
Z dobré zralé cukety se dá uvařit a upéct mnoho dobrot. U nás vyhrál na celé čáře cuketový perník, tedy sladká buchta na plech, kde není obsah velkého kusu zeleniny vůbec poznat.
A stejné to je vlastně i s takzvaným "cukeťákem", který se dělá podobně.
Cuketa se nastrouhá a přidá k čemukoli, jen pak chutná slaně a může být i pikantní. Paní Marie Stejskalová z Jiřic nedá dopustit na tuto oblíbenou pochoutku, zvláště když se nebojí množství česneku.
- 400 g nastrouhané cukety
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 4 vejce
- 200 g měkkého salámu
- 150 g tvrdého sýru
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- sůl, pepř
Tady je její návod. "Dáme 40 deka nastrouhané cukety, půl hrnku polohrubé mouky, půl hrnku hladké mouky, 4 vejce, nastrouháme 20 deka měkkého salámu a patnáct deka tvrdého sýra. Koření -majoránka, pepř a sůl. Sádlem vymažu pekáč, vysypu strouhankou a upeču. To všem moc chutná. Já teda osobně dávám víc česneku, protože 4 stroužky na takové množství je prostě málo. Jsem schopná tam dát i půl paličky, ať to má říz, ať to má nějakou chuť, ať to není takové jako mdlé."
Ne, mdlou dobrotu opravdu nechceme, takže kdo má dostatek cuket i česneku, má v létě o vynikající pochoutku postaráno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.