Česnekový cukeťák

Z dobré zralé cukety se dá uvařit a upéct mnoho dobrot. U nás vyhrál na celé čáře cuketový perník, tedy sladká buchta na plech, kde není obsah velkého kusu zeleniny vůbec poznat.

A stejné to je vlastně i s takzvaným "cukeťákem", který se dělá podobně.

Cuketa se nastrouhá a přidá k čemukoli, jen pak chutná slaně a může být i pikantní. Paní Marie Stejskalová z Jiřic nedá dopustit na tuto oblíbenou pochoutku, zvláště když se nebojí množství česneku.

Ingredience
  • 400 g nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 4 vejce
  • 200 g měkkého salámu
  • 150 g tvrdého sýru
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl, pepř

Tady je její návod. "Dáme 40 deka nastrouhané cukety, půl hrnku polohrubé mouky, půl hrnku hladké mouky, 4 vejce, nastrouháme 20 deka měkkého salámu a patnáct deka tvrdého sýra. Koření -majoránka, pepř a sůl. Sádlem vymažu pekáč, vysypu strouhankou a upeču. To všem moc chutná. Já teda osobně dávám víc česneku, protože 4 stroužky na takové množství je prostě málo. Jsem schopná tam dát i půl paličky, ať to má říz, ať to má nějakou chuť, ať to není takové jako mdlé."

Ne, mdlou dobrotu opravdu nechceme, takže kdo má dostatek cuket i česneku, má v létě o vynikající pochoutku postaráno.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.