Vylepšená povidla
Bez povidel ze švestek si mnozí z nás nedovedou představit pečení buchet, koláčů, ale třeba ani omáčky pod maso, zvěřinu například.
O doma dělaných povidlech se ví, že jejich příprava bývá dlouhá, a že se musejí dlouho míchat. Existují i varianty povidel pečených – v troubě nebo v hrnci se silným dnem, kde se míchat ani nesmějí, a většina receptů počítá jen se švestkami, cukrem, octem a trochou skořice, případně rumu. S povidly se však dá čarovat i přidáním dalšího koření a tím je dokonale vylepšit.
- 2000 g švestek
- 280 g krupicového cukru
- šťáva + kůra z 1 citrónu
- 3 ks celé skořice
- 2/3 lžičky mletého hřebíčku
- 1,5 lžičky mletého kardamomu
- 5 lžic rumu
Vezmeme tedy dvě kila vypeckovaných švestek – na povidla je dobré mít švestky zralé a sladké. K tomu 280 g krupicového cukru, šťávu z jednoho citrónu, a pokud je dobře omytý, pak i kůru, dodá povidlům výraznou chuť.
A ještě koření – k tradiční skořici, kterou nám tu zastupují tři celé kousky, si nachystáme ještě 2/3 lžičky mletého hřebíčku a jednu a půl lžičky mletého kardamomu.
Švestky překrájíme a dáme do hrnce s cukrem, šťávou a vším kořením, dobře promícháme a přidáme pět lžic rumu. Necháme dvě hodiny odležet. Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. Švestkovou směs rozložíme na dno menšího hlubokého pekáčku a dáme do trouby na dvě a půl hodiny.
Za tu dobu bychom měli směs několikrát promíchat. Když pečená povidla vyndáme z trouby, vyndáme z nich skořici a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Přesuneme je do sterilizovaných sklenic – vyjde to na dvě 400 gramové sklenice – zakápneme zase rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru podobně jako džemy. Orientální koření s povidly udělá divy.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.