Vylepšená povidla

Bez povidel ze švestek si mnozí z nás nedovedou představit pečení buchet, koláčů, ale třeba ani omáčky pod maso, zvěřinu například.

O doma dělaných povidlech se ví, že jejich příprava bývá dlouhá, a že se musejí dlouho míchat. Existují i varianty povidel pečených – v troubě nebo v hrnci se silným dnem, kde se míchat ani nesmějí, a většina receptů počítá jen se švestkami, cukrem, octem a trochou skořice, případně rumu. S povidly se však dá čarovat i přidáním dalšího koření a tím je dokonale vylepšit.

Ingredience
  • 2000 g švestek
  • 280 g krupicového cukru
  • šťáva + kůra z 1 citrónu
  • 3 ks celé skořice
  • 2/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 1,5 lžičky mletého kardamomu
  • 5 lžic rumu

Vezmeme tedy dvě kila vypeckovaných švestek – na povidla je dobré mít švestky zralé a sladké. K tomu 280 g krupicového cukru, šťávu z jednoho citrónu, a pokud je dobře omytý, pak i kůru, dodá povidlům výraznou chuť.

A ještě koření – k tradiční skořici, kterou nám tu zastupují tři celé kousky, si nachystáme ještě 2/3 lžičky mletého hřebíčku a jednu a půl lžičky mletého kardamomu.

Švestky překrájíme a dáme do hrnce s cukrem, šťávou a vším kořením, dobře promícháme a přidáme pět lžic rumu. Necháme dvě hodiny odležet. Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. Švestkovou směs rozložíme na dno menšího hlubokého pekáčku a dáme do trouby na dvě a půl hodiny.

Za tu dobu bychom měli směs několikrát promíchat. Když pečená povidla vyndáme z trouby, vyndáme z nich skořici a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Přesuneme je do sterilizovaných sklenic – vyjde to na dvě 400 gramové sklenice – zakápneme zase rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru podobně jako džemy. Orientální koření s povidly udělá divy.

autor: dak

Související

  • Švestková povidla bez míchání

    Právě teď je sezóna švestek, a pokud jste po všech koláčích a knedlících už bezradní, co s nimi, zkuste si umíchat povidla. Nemusíte se bát nekonečného míchání. Pov...

  • Povidla z jablek

    Je sezóna jablek, a i když letos někde jablka utrpěla suchem, stejně jsme zvyklí v tomto období dělat štrůdly a jablečné buchty a jiné dobroty. Pokud máte naopak ja...

  • Do základu nejlepší svíčkové patří špek a švestková povidla

    Když dva dělají totéž, není to totéž. Jestli tohle latinské pořekadlo na něco platí, tak je to svíčková. Vezměte stejné suroviny a dejte je různým kuchařům, výslede...