Švestková povidla bez míchání

Právě teď je sezóna švestek, a pokud jste po všech koláčích a knedlících už bezradní, co s nimi, zkuste si umíchat povidla. Nemusíte se bát nekonečného míchání. Povidla jdou totiž uvařit i povidla bez míchání! Poradí nám zkušená domácí pekařka a kuchařka Anna Hilská.

Jediné, co potřebujeme, je kvalitní hrnec s vrstveným dnem, který nepřipaluje. Dál už to jde samo jako po másle.

Potřebujeme:

7kg švestek
1,5kg cukru krupice
0,5 litru octa
1 lžička skořice
1 lžíce rumu

„Promíchat, do druhého dne nechat stát a pak se to dá na sporák, a když se to začne vařit, tak se to ztlumí a nechá se to vařit šest hodin a nesmí se to míchat! Prostě - tak to je,“ říká rezolutně.

Povidly se nemíchá ani při přípravě, kdy v hrnci prosypeme švestky krupicovým cukrem a prolijeme octem, povidly se nemíchá ani během celého dne, kdy je necháváme odstát a hlavně se nemíchá během vaření. Švestky přikryjeme poklicí a asi po hodince prudšího vaření teplotu ztlumíme a dalších pět hodin necháme vařit na úplně mírném ohni. Aby vás to nesvádělo, je vůbec nejlepší kuchyň opustit a nechat povidla o samotě. Pokud máte dobrý hrnec, nečeká vás ani žádné drhnutí po spáleninách.

Neodpustím si ještě jedno vylepšení – na konci vaření, než budete povidla dávat do skleniček, vmíchejme do nich lžičku mleté skořice a velkou lžíci rumu. Zavíčkovat, otočit a dobrou chuť!

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.