Švestková povidla bez míchání
Právě teď je sezóna švestek, a pokud jste po všech koláčích a knedlících už bezradní, co s nimi, zkuste si umíchat povidla. Nemusíte se bát nekonečného míchání. Povidla jdou totiž uvařit i povidla bez míchání! Poradí nám zkušená domácí pekařka a kuchařka Anna Hilská.
Jediné, co potřebujeme, je kvalitní hrnec s vrstveným dnem, který nepřipaluje. Dál už to jde samo jako po másle.
Potřebujeme:
7kg švestek
1,5kg cukru krupice
0,5 litru octa
1 lžička skořice
1 lžíce rumu
„Promíchat, do druhého dne nechat stát a pak se to dá na sporák, a když se to začne vařit, tak se to ztlumí a nechá se to vařit šest hodin a nesmí se to míchat! Prostě - tak to je,“ říká rezolutně.
Povidly se nemíchá ani při přípravě, kdy v hrnci prosypeme švestky krupicovým cukrem a prolijeme octem, povidly se nemíchá ani během celého dne, kdy je necháváme odstát a hlavně se nemíchá během vaření. Švestky přikryjeme poklicí a asi po hodince prudšího vaření teplotu ztlumíme a dalších pět hodin necháme vařit na úplně mírném ohni. Aby vás to nesvádělo, je vůbec nejlepší kuchyň opustit a nechat povidla o samotě. Pokud máte dobrý hrnec, nečeká vás ani žádné drhnutí po spáleninách.
Neodpustím si ještě jedno vylepšení – na konci vaření, než budete povidla dávat do skleniček, vmíchejme do nich lžičku mleté skořice a velkou lžíci rumu. Zavíčkovat, otočit a dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.