Povidla z jablek

Je sezóna jablek, a i když letos někde jablka utrpěla suchem, stejně jsme zvyklí v tomto období dělat štrůdly a jablečné buchty a jiné dobroty. Pokud máte naopak jablíček přebytek, můžete si do zásob na zimu uvařit jablečná povidla a pak s nimi třeba plnit koláče nebo mazat perník.

Důležitá je u jablečných povidel příprava, říká domácí pekařka Anna Hilská.

5kg jablek
1kg cukru
300ml octa
2-3 lžičky mleté skořice

Jablka oloupeme, nakrájíme na křížaly a prosypeme cukrem. Poté je prolijeme skleničkou octa a necháme 24 hodin odstát.

První den máme za sebou, ovšem ta pravá práce s povidly nastává až druhý den. Co by nám v kuchyni naprosto nemělo chybět, je pořádný hrnec s vrstveným silným dnem, který nepřipaluje, bez něj bude vaření povidel opravdu o mnoho obtížnější, pokračuje Anna Hilská.

„Jablka si v nerezovém hrnci se silným dnem rozdusím, tím se z nich vydusí tekutina, aby měla povidla správnou konzistenci. Na závěr je proženu tyčovým mixérem, abych se zbavila kousků. Pak se mohou jemnými povidly plnit i svatební koláče.“

Do směsi povidel můžeme před vařením přidat i dvě až tři malé lžičky skořice, ať je zimní chuť jablek přesně taková, jakou ji čekáme.

autor: dak