Vepřová roláda s klobásou

Když se ta dnešní dobrota nakrájí na plátky, vypadá prostě nádherně – masová roláda odhaluje na řezu, čím je plněná, proč je tak pěkně barevná a většinou na ni dostaneme chuť. Tedy aspoň na mě to funguje stoprocentně.

Naposledy jsem viděla plátky rolády v Přibyslavi, a protože vypadaly skvěle, vyptala jsem se jejich autorky paní Jany na návod. To máte hrozně jednoduché, říkala.

Ingredience
  • 1 kg vepřové plece
  • 500 g mletého masa
  • 2-3 klobásy
  • Lžička hořčice
  • Sůl, pepř

Takže vezmeme si kilo plece a naříznete tak, aby vznikl plát, který se dá zamotat. Plát nasolíme, ať má chuť! V misce si ochutíme půl kila mletého masa tak, jak jsme zvyklí – sůl a pepř nesmí chybět, ale můžeme přidat i majoránku, sušený česnek, někdo dává grilovací koření, ale toho není potřeba moc, protože k pikantní náplni se ještě dostaneme.

Mleté ochucené maso potřeme na vepřovou plec. Vezmeme klobásy výrazné chuti – dvě až tři, podle toho, jak je máme veliké a položíme na mleté maso. Zamotáme jako závin, převážeme provázkem, aby se maso při pečení neotevřelo, a upečeme.

V pekáčku můžeme roládu podlít vývarem. Pečeme přikryté, po tři čtvrtě hodině odklopíme a necháme dopéct tak, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Na této masové roládě je příjemné, že ji můžeme nakrájet na plátky a podávat s brambory a salátem zatepla, ale že chutná i po vystydnutí jako pohoštění k pivu či vínu. Tak to také zkuste a nechte si chutnat!

autor: dak

Související

  • Králičí roláda s lanýži

    Vždycky před víkendem pomýšlím na složitější jídlo, protože například nedělní tabule si zaslouží být pěkně upravená s pořádnou dobrotou na talíři.

  • Masová roláda s pražskou náplní

    Za dveřmi je víkend, zase budeme u stolu všichni a těšíme se na velký oběd. Jestli si chcete připomenout atmosféru konce roku, kdy jsou na stole samé lahůdky, máme ...