Masová roláda s pražskou náplní
Za dveřmi je víkend, zase budeme u stolu všichni a těšíme se na velký oběd. Jestli si chcete připomenout atmosféru konce roku, kdy jsou na stole samé lahůdky, máme pro vás recept na krásně barevnou masovou roládu s mozaikou ze zelených kuličkek hrášku, kostičkek šunky se žlutým vajíčkem a červenou paprikou.
500g vepřové plece
5 vajec
200g šunky
300g mraženého hrášku a/nebo červená paprika
1 lžíce hořčice
sůl, pepř, mletý kmín
1 lžíce oleje
50g másla
1 stroužek česneku
Masovou roládu nás naučí kuchař Lukáš Staněk: „Vepřovou plec si podélně rozkrojíme, rozevřeme a dál postupujeme, abychom z ní udělali plát. Překryjeme potravinářskou fólií a pěkně rozklepeme na co nejtenčí plátek, aby potom nebyl uvnitř syrový. Potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a připravíme si náplň.“
Na tu si nejdříve rozšleháme vajíčka v misce, osolíme je, opepříme a nakrájíme šunku na kostičky. Rozehřejeme si olej v kastrolu, šunku chvíli orestujeme, přidáme k ní hrášek, který také necháme chvíli restovat a nakonec vlijeme rozšlehaná vajíčka. Když se směs spojí do kompaktní hmoty, máme chvíli čas, protože musí vychladnout. Pokud nemáte rádi hrášek, můžete jej vyměnit za kousky červené papriky. Když náplň vychladne, rozprostřeme ji na masový plátek asi dva centimetry od okrajů a opatrně svineme.
Lukáš Staněk radí, jak roládu upéct: „Když ji máme zamotanou, tak ji svážeme provázkem, ale kdo by se na to necítil, může roládu zabalit do alobalové fólie. Nahoře ji ale ještě předtím opět posolíme, přidáme trochu česneku a mletého kmínu a dáme do trouby.“
Roládu pečeme nejprve půl hodiny na 180 stupňů, pak na ni položíme dvě kostičky másla, podlijeme a teplotu stáhneme na sto šedesát. Pokud pečeme v alobalu, na poslední půl hodinu jej sundáme, aby měla roláda kůrku. Pokud chcete krásnou mozaiku na řezu, počkejte si s krájením na vychladnutí. S opečenými brambory je to lahůdka, ale pokud chystáte pohoštění nebo nějaký raut, nakrájená roláda se dá jíst i za studena.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.