Vaření s pivem

K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.

K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.

4 plátky krkovičky
1 velká cibule
100 g slaniny
1 lžíce sádla
sůl, pepř
pivo

Vezmeme plátky krkovice, protože ta je pěkně prorostlá a pouští při pečení šťávu. Osolíme, opepříme, naskládáme do pekáčku a přidáme lžíci sádla. Posypeme nakrájenou cibulí a zakryjeme plátky slaniny. Teď přijde na řadu pivo – zalijeme svým oblíbeným druhem a pečeme pod alobalem nebo pokličkou asi hodinu.

Recept z vinné klobásy

500 g vinné klobásy
100 – 150 ml piva

Podobně rychlá je vinná klobása – podložíme ji v pekáčku pečícím papírem nebo alobalem a upečeme dozlatova.

Sýrová pivní pomazánka

100 g tvarohu
100 g sýra romadúr
35 g měkkého sýra (např. lučina)
sůl, pepř
špetka chilli
pažitka
50 ml světlého piva

Do třetice můžeme přidat pivo do pomazánky – smícháme ve stejném poměru tvaroh a sýr romadúr, přimícháme asi třetinu měkkého sýra, okořeníme solí, pepřem, kmínem a špetkou chilli, můžeme přidat najemno nakrájenou cibulku nebo čerstvou pažitku, ale hlavně půl deci světlého piva. Topinky, toasty, bagetky, k tomu všemu se pivní pomazánka skvěle hodí.