Vaření s pivem
K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.
- 4 plátky krkovičky
- 1 velká cibule
- 100 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- sůl, pepř
- pivo
K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.
Vezmeme plátky krkovice, protože ta je pěkně prorostlá a pouští při pečení šťávu. Osolíme, opepříme, naskládáme do pekáčku a přidáme lžíci sádla. Posypeme nakrájenou cibulí a zakryjeme plátky slaniny. Teď přijde na řadu pivo – zalijeme svým oblíbeným druhem a pečeme pod alobalem nebo pokličkou asi hodinu.
Podobně rychlá je vinná klobása – podložíme ji v pekáčku pečícím papírem nebo alobalem a upečeme dozlatova.
Sýrová pivní pomazánka
- 100 g tvarohu
- 100 g sýra romadúr
- 35 g měkkého sýra (např. lučina)
- sůl, pepř
- špetka chilli
- pažitka
- 50 ml světlého piva
Do třetice můžeme přidat pivo do pomazánky – smícháme ve stejném poměru tvaroh a sýr romadúr, přimícháme asi třetinu měkkého sýra, okořeníme solí, pepřem, kmínem a špetkou chilli, můžeme přidat najemno nakrájenou cibulku nebo čerstvou pažitku, ale hlavně půl deci světlého piva. Topinky, toasty, bagetky, k tomu všemu se pivní pomazánka skvěle hodí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.