Vaření s pivem

Největší audioportál na českém internetu

Pohled do ležáckého sklepa pivovaru | Foto: Milan Kopecký

K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.

Ingredience
  • 4 plátky krkovičky
  • 1 velká cibule
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • pivo

K vaření se často používá alkohol – pálenkou se flambuje, vínem se ledacos podlévá a pivo se k vaření také náramně hodí. Už jsme probírali recept našich babiček na pivní štrůdl, oblíbené jsou buřty na pivu a já jsem objevila ještě další pivní dobroty.

Vezmeme plátky krkovice, protože ta je pěkně prorostlá a pouští při pečení šťávu. Osolíme, opepříme, naskládáme do pekáčku a přidáme lžíci sádla. Posypeme nakrájenou cibulí a zakryjeme plátky slaniny. Teď přijde na řadu pivo – zalijeme svým oblíbeným druhem a pečeme pod alobalem nebo pokličkou asi hodinu.

Podobně rychlá je vinná klobása – podložíme ji v pekáčku pečícím papírem nebo alobalem a upečeme dozlatova.

Sýrová pivní pomazánka

Ingredience
  • 100 g tvarohu
  • 100 g sýra romadúr
  • 35 g měkkého sýra (např. lučina)
  • sůl, pepř
  • špetka chilli
  • pažitka
  • 50 ml světlého piva

Do třetice můžeme přidat pivo do pomazánky – smícháme ve stejném poměru tvaroh a sýr romadúr, přimícháme asi třetinu měkkého sýra, okořeníme solí, pepřem, kmínem a špetkou chilli, můžeme přidat najemno nakrájenou cibulku nebo čerstvou pažitku, ale hlavně půl deci světlého piva. Topinky, toasty, bagetky, k tomu všemu se pivní pomazánka skvěle hodí.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat