Vanilkové rohlíčky z Vyskytné

Je to vánoční klasika, i když máme možná každý trošičku jiný recept. Proto není špatné srovnání jiných návodů a postupů.

My doma musíme péct vanilkové rohlíčky každý rok, protože právě na ně se všichni vrhneme jako supi, jen co jsou trošičku odleželé. Recept na naše oblíbené cukroví zkusím letos obměnit a dodržet přesně postup cukrářky Anny Rásochové z cukrárny ve Vyskytné.

Ingredience
  • 20 dkg hladké mouky
  • 7 dkg oříšků lískové vlašské i namíchat
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 16 dkg másla
  • 1 žloutek

„Ze všech ingrediencí se vypracuje těsto, vytvarují se rohlíčky a upečou se na 160 stupňů. Obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou,“ radí cukrářka.

Většina nás obaluje ve směsi moučkového a vanilinového nebo vanilkového cukru – ten má ale konzistenci jemného krystalu a nemusí proto na rohlíčkách dobře držet.

Anna Rásochová proto zmiňuje jinou variantu. V nádobě s moučkovým cukrem necháme několik dní podélně rozříznutý vanilkový lusk, aby se vůně uvolnila do cukru. A máme vystaráno. Další trik zkušené cukrářky pro velmi křehké rohlíčky je - neobalovat je horké, což se jinak doporučuje v téměř každém receptu. „Nechat rohlíčky vychladnout! Nejlepší je až když jsou vychladlé, dát je na chvilinku do trouby ovlažit, a teprve potom obalovat v cukru. Když je budete obalovat hned, tak se vám budou drolit, tyhle jsou totiž strašně křehké,“ doporučuje Anna Rásochová.

autor: dak

Související

  • Rychlé cukroví z vlašských ořechů

    Nezdá se to, ale kdo chce do Vánoc všechno stihnout, měl by pomaličku všechno plánovat a přemýšlet, jak si rozvrhnout čas, kdy co upéct. 

  • Vánoční perníčky

    Je mi úplně jasné, že recept na vánoční perníčky už máte dávno vyzkoušený svůj, jsem na tom stejně! Ale přesto není od věci, zajít si pro pár tipů, jak je mít ještě...

  • Vánoční štola

    Přípravy finišují. Máte nakoupeny ingredience na všechno vánoční pečení? Nezapomněli jste třeba na kvasnice do vánočky a do vánoční štoly? Nevadí! Máme recept na vy...

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.