Dýňový sirup
Kdo rád experimentuje s příchutěmi kávy – celosvětově oblíbeného nápoje, určitě nevynechává ani podzimní příchutě. Mezi ty patří dýňový sirup, kterým se pak obohacuje káva.
Jak se za chvíli dozvíme od autorky receptu na sirup, základem je dýňové pyré, a to se dělá velmi jednoduše. Zatímco se trouba rozehřívá na 185 stupňů, nakrájíme dýni na čtvrtky, položíme je na plech s pečicím papírem slupkou nahoru. Když můžeme dýni snadno propíchnout vidličkou, je hotová. Po vychladnutí vydlabeme dužinu a v mixéru ji rozmixujeme dohladka.
- dýňové pyré
- 1 l vody
- 400 g třtinového cukru
- skořice
- hřebíček
- muškátový ořech
- zázvor
- vanilka
Základ do sirupu máme a co s ním dál, ví slečna Sabina z Nového Města na Moravě: „Nejprve si uděláme dýňové pyré a potom v hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem. Přidáme pyré a koření, a to hřebíček, skořici, muškátový oříšek, zázvor a vanilku. Vaříme deset minut, než to zhoustne a pak se sirup přecedí přes sítko. Já si ho většinou dávám do kafe,“ usmívá se Sabina. K pečení dýně v troubě se přidá už jen deset minut vaření dýňového pyré na sporáku ve sladké vodě. K dokonalosti sirup přivede koření. V láhvi vydrží v ledničce a do kávy se dá přidávat po celý podzim.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.