Brokolicová omáčka
Rychlá omáčka z brokolice se hodí na těstoviny, ale nebála bych se ji dát na kopeček rýže nebo čerstvě vařené brambory – má v sobě totiž všechno důležité, vlákninu, bílkoviny i zdravé tuky.
- 1 hlávka brokolice
- hrst kešu ořechů
- hrst lístků bazalky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička octa
- špetka sušené droždí
- sůl, pepř
Začneme tím, že si brokolici rozdrobíme na růžičky a společně s hrstí kešu ořechů vhodíme do vroucí vody. Uvaříme do změknutí, což moc dlouho netrvá, a pak necháme vychladnout. Dáme do mixovací nádoby, přilijeme trošku vody z vaření, osolíme – podle potřeby a ještě dochutíme. Co dalšího přidáme? Česnek, kapku jablečného octa nebo ume octa, který seženeme v prodejnách zdravé výživy. Můžeme namlít i lehce bílého jemného pepře a přidat půl lžičky sušeného droždí – v tom je zase vitamín B. Pokud vám zbyla v květináči bazalka, přidáme pár lístků, ať má omáčka pěkně sytou zelenou barvu. Rozmixujeme do jemné konzistence a můžeme podávat. Kdo nesnese jídlo bez masa, může si orestovat kuřecí prsíčka na pánvi a přidat je na talíři. Omáčkou přelijeme těstoviny – nebo jinou přílohu
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka