Brokolicová omáčka

Rychlá omáčka z brokolice se hodí na těstoviny, ale nebála bych se ji dát na kopeček rýže nebo čerstvě vařené brambory – má v sobě totiž všechno důležité, vlákninu, bílkoviny i zdravé tuky.

Ingredience
  • 1 hlávka brokolice
  • hrst kešu ořechů
  • hrst lístků bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička octa
  • špetka sušené droždí
  • sůl, pepř

Začneme tím, že si brokolici rozdrobíme na růžičky a společně s hrstí kešu ořechů vhodíme do vroucí vody. Uvaříme do změknutí, což moc dlouho netrvá, a pak necháme vychladnout. Dáme do mixovací nádoby, přilijeme trošku vody z vaření, osolíme – podle potřeby a ještě dochutíme. Co dalšího přidáme? Česnek, kapku jablečného octa nebo ume octa, který seženeme v prodejnách zdravé výživy. Můžeme namlít i lehce bílého jemného pepře a přidat půl lžičky sušeného droždí – v tom je zase vitamín B. Pokud vám zbyla v květináči bazalka, přidáme pár lístků, ať má omáčka pěkně sytou zelenou barvu. Rozmixujeme do jemné konzistence a můžeme podávat. Kdo nesnese jídlo bez masa, může si orestovat kuřecí prsíčka na pánvi a přidat je na talíři. Omáčkou přelijeme těstoviny – nebo jinou přílohu 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat