Triky pro skvělou tvarohovou náplň
Plněné buchty a koláče s různými náplněmi mají své příznivce. Z mého celoživotního pozorování obvykle jako první z mísy zmizí ty s tvarohovou náplní. Když se totiž náplň udělá dobře, vznikne neuvěřitelná lahůdka.
Náplň z tvarohu by podle cukrářů měla splňovat několik podmínek – neměla by být příliš vlhká, protože vlhkost může při pečení způsobit to, že koláček nebo buchta prasknou.
- 1 tvaroh v alobalu, ne ve vaničce
- 2 žloutky
- trocha moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- strouhaná citrónová kůra
Barvu náplní dodávají žloutky a chuť ingredience, které pro nás vyjmenovala úžasná pekařka Karla Nedavašková z obce Sidonie na hranicích se Slovenskem. Hlavní je pořídit si tvaroh ne ve vaničce, ale v obalu!
"Dejte si ho den předem do novin. Odděláte si ten obal a zatížíte ho přes noc a ta voda vám pustí. No a potom si do toho dáte jenom čistě dva žloutky, malinko cukru, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Ta náplň vám nesmí pustit vodu, a kdyby se vám to náhodou stalo, tak já si to dám z kopečka, aby ta voda odtekla, protože to by vám jinak prasklo. Ty koláče vás nesmí praskat, to není úhledné. A když prasknou, tak já si vezmu malý nožíček a ještě zatepla tu prasklinu zadělám," prozradila.
Rady tedy známe – náplň z tvarohu nesmí téct. Když všechno promícháme, musí stále držet tvar, když ji nabereme na lžíci. Proto ten tvaroh v alobalu – je totiž pevnější a koláčky pak nepraskají. A pokud by se to přece stalo, je podle paní Karly ještě poslední záchrana prasklé místo uzavřít kouskem těsta, ale ještě zatepla! Takhle budeme mít tvarohovou náplň určitě tak dobrou, že zase zmizí mezi ostatními jako první.
Související
-
Tvarohová bábovka s rozinkami
Není snad efektnější pohoštění, než když přineseme na stůl vydařenou, pěkně upečenou a pocukrovanou bábovku.
-
Rozhuda, tvarohová pomazánka
To si tak jednou ochutnáte úžasnou tvarohovou pomazánku, a až potom zjistíte, že má opravdu zvláštní jméno.
-
Tvarohová bábovka
Pokud jsou i u vás doma krabičky od vánočního cukroví prázdné, upečte si ke kávě rychlou tvarohovou bábovku. Recept máme od posluchačky Radany Filipi. Poměrně jedno...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.