Tvarohová bábovka s rozinkami
Není snad efektnější pohoštění, než když přineseme na stůl vydařenou, pěkně upečenou a pocukrovanou bábovku.
- 300 g polohrubé mouky
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 250 g tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- trocha smetany (dle potřeby)
- 80 g rozinek v rumu
Možná proto je to tak oblíbený dezert a možná také proto existuje nekonečné množství receptů. Jeden, který mě nedávno velice zaujal, protože zastávám teorii, že bez rumu není pečení to pravé, obsahuje právě rozinky v rumu a celý tvaroh.
Takovou bábovku peče paní Libuše Heřmánková ze Svatého Kříže. „Třou se čtyři žloutky a jedno celé vajíčko ze čtyřmi žloutky, s dvaceti dkg cukru. Pak se přidá kostka tvarohu, sklenička oleje a 30 dkg polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva. Když je to hodně tuhé, tak se přidá ještě trochu smetany nebo mléka. Nakonec se vmíchá sníh ušlehaný z těch čtyř vajíček. Do bábovky dávám ještě rozinky namočené v rumu,“ prozrazuje svůj recept.
Na bábovku tedy potřebujeme pět vajec, z nich si čtyři rozdělíme na bílky a žloutky a dál postup snadný. Rozinky nasáklé rumem můžeme přidat do těsta až nakonec. Bábovku pečeme na 180 stupňů asi padesát minut, ale hlídáme. Na konci propíchneme špejlí, jestli už se těsto nelepí, pak můžeme vyndat a nechat vychladnout.
Související
-
Kopretina v trávě
Že ke každému obědu nemusí být maso, to věděli už naši předkové a dost možná se takto budou stravovat i naše vnoučata.
-
Vaječná bábovka
Když se řekne bábovka, většina z nás si představí sladkou klasiku ke kávičce, ať už je uvnitř kakaová, ořechová, šlehačková nebo olejová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.