Rozhuda, tvarohová pomazánka

To si tak jednou ochutnáte úžasnou tvarohovou pomazánku, a až potom zjistíte, že má opravdu zvláštní jméno.

Prý se jí říká rozhuda. Slovník spisovného jazyka českého říká, že rozhuda je zkrátka tvarohová pomazánka kořeněná paprikou. Jak slovo ale vzniklo, nijak nevysvětluje.

Každopádně stačí vědět, že na přípravu je snadná a výsledek je vždy zaručen.

150 g změklého másla

500 g polotučného tvarohu

50–100 ml smetany na šlehání

1 cibule

Hrst pažitky

Sůl, pepř                           

1 lžička cukru                   

Nejprve utřeme změklé máslo do pěny a přidáme tvaroh. Lepší je tvaroh v papíru, který není ve vaničce. Zředíme trochou smetany a dobře prošleháme. Cibuli i pažitku nakrájíme velmi najemno a vmícháme k tvarohovému základu. Dosolíme a překvapivě přidáme malou lžičku cukru. Cukr je totiž v tomto případě takový malý zázrak, protože chuť pomazánky krásně zjemní.

K chlebu, masu

Rozhuda chutná samozřejmě na čerstvém chlebu, ale když ji přidáte na talíř k pečeným či vařeným bramborám a klidně k nim může být i kus masa. Tvarohová pomazánka postavila na nohy i princeznu Zubejdu, tak je zdravá.