Rozhuda, tvarohová pomazánka
To si tak jednou ochutnáte úžasnou tvarohovou pomazánku, a až potom zjistíte, že má opravdu zvláštní jméno.
- 150 g změklého másla
- 500 g polotučného tvarohu
- 50–100 ml smetany na šlehání
- 1 cibule
- Hrst pažitky
- Sůl, pepř
- 1 lžička cukru
Prý se jí říká rozhuda. Slovník spisovného jazyka českého říká, že rozhuda je zkrátka tvarohová pomazánka kořeněná paprikou. Jak slovo ale vzniklo, nijak nevysvětluje.
Každopádně stačí vědět, že na přípravu je snadná a výsledek je vždy zaručen.
Nejprve utřeme změklé máslo do pěny a přidáme tvaroh. Lepší je tvaroh v papíru, který není ve vaničce. Zředíme trochou smetany a dobře prošleháme. Cibuli i pažitku nakrájíme velmi najemno a vmícháme k tvarohovému základu. Dosolíme a překvapivě přidáme malou lžičku cukru. Cukr je totiž v tomto případě takový malý zázrak, protože chuť pomazánky krásně zjemní.
Rozhuda chutná samozřejmě na čerstvém chlebu, ale když ji přidáte na talíř k pečeným či vařeným bramborám a klidně k nim může být i kus masa. Tvarohová pomazánka postavila na nohy i princeznu Zubejdu, tak je zdravá.
Související
-
Český tvarohový dortík
Drobenku obvykle dáváme nahoru na koláč, nejčastěji ovocný. Nedávno mi v poště přistál tip na moučník tvarohový, kde se drobenka dává nahoru, ale i dospod.
-
Polévky s bršlicí kozí nohou
Bršlice kozí noha je plevel, který vidíme na jaře úplně všude. Jsou ty první zelené lístky, které vyrážejí podél cest, na loukách a překážejí na zahrádce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?