Paštika z husích jater

Největší audioportál na českém internetu

Husí paštika | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Domácí paštiky chutnají fantasticky, ale těžko se zjišťuje, jak dlouho vydrží. Většinou totiž okamžitě zmizí

Paštika, to je klasika a nemusí to být jen jídlo pod stan ke kempování nebo na dovolenou. Tahle klasika se dá jíst po celý rok, a klidně i při slavnostních příležitostech jako předkrm nebo chuťovka pro návštěvy.

I s malým množstvím jater se dá doma vyrobit ohromná lahůdka. Petra Burianová chová husy a dokáže z nich zužitkovat každičký kousek, včetně husích jater: „Ty husí jsou samozřejmě nejlepší, jsou lahodné, ta paštika jenom čistě z husích jater je skvělá, úplně nejlepší. Ale je jí hrozně málo, protože ta jatýrka z husy jsou malinká. Klidně proto můžete přidat vepřové maso nebo můžete přidat játra, ale z jiného zvířete. Třeba i vepřová játra, aby se to nastavilo," říká Petra Burianová.

Ingredience
  • 250 g husích jater
  • 300 g vepřových (kuřecích…) jater
  • 1 cibule
  • Česnek
  • Tymián
  • Rozmarýn
  • 50 g másla
  • 30 ml smetany
  • Sůl, pepř

Koření - určitě se používá tymián, můžete použít trošku česneku, každý má ten recept fakt svůj, jedinečný. Já většinou orestuji cibulku, trošku česneku, na to hodím ta jatýrka, to orestuji, pomelu to třeba, že mám část orestovaných, část syrových jater a pak se to vaří v takových velikých formách nebo ve skleničkách a dává se tymián, může se dát rozmarýn,“ zamýšlí se nad chutí paštiky Petra Burianová.

Na trošce másla si tedy rozehřejeme 5 deka másla, přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek a snítku tymiánu. Když cibule změkne, přidáme nakrájená husí játra nebo směs jater, Restujeme, dokud i játra nezměknou. Pak se základ může, podle Petry Burianové, smíchat s trochou syrových jater rozmixují a dochutí – solí, pepřem, smetanou. Paštika se pak může naporcovat do skleniček a nechat ztuhnout v ledničce – to je k rychlému použití, nebo se dopeče ve formě, aby vydržela déle. Domácí paštika z husích jater nejlépe chutná namazaná na čerstvém chlebu.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.