Trhané vepřové maso ze zbylé pečínky
Nestává se to často, že by z víkendového pečení zbylo maso, většinou se po něm jen zapráší a naopak zbude příloha.
Pokud ale přece jen zůstane kousek bůčku, pečeně nebo neobraná žebírka, rozhodně se z nich dá vyrobit jiná další lahůdka, kterou si oblíbí všichni milovníci masa.
Stačí, když nám zbude asi tak čtvrt kila obraného masa na dvě porce. K nim přidáme cibuli, česnek, pasírovaná rajčata z konzervy, trochu třtinového cukru, worcester, a ocet.
- 250 g pečeného masa (žebra, vepřový bok, krkovice)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- olej
- 1 konzerva pasírovaných rajčat
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce octa (jablečného)
Nejdříve si nakrájíme cibuli a česnek najemno a orestujeme na oleji. Až cibulka zezlátne, přilijeme k tomu rajčata, která dosladíme, dochutíme worcesterem, asi tak lžící a octem. Chutnější je jablečný ocet, než ten obyčejný.
Omáčku povaříme do zhoustnutí, pak ji necháme vychladnout a rozmixujeme. Kousky zbylého masa můžeme natrhat ručně nebo dvěma vidličkami proti sobě – zkrátka abychom získali trhané vepřové. Kousky pak obalíme v omáčce, a buď společně prohřejeme, nebo podáváme za studena. Trhanému vepřovému v omáčce sluší křupavé pečivo a zeleninový salát. Tak si nechte chutnat!
Související
-
Telecí závitky se sardelovou nádivkou
Španělské ptáčky, tak jak je známe, bývají z hovězího masa a uvnitř najdeme většinou vařené vajíčko, uzeninu, okurku a trochu hořčice.
-
Mleté maso v cibuli
Mleté maso se dá připravit na miliony způsobů, přesto byl pro mě tip Veroniky Doškové z jihlavského kuchařského studia Gurmandie na mleté maso v cibuli plná novinka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.