Trhané vepřové maso ze zbylé pečínky

Nestává se to často, že by z víkendového pečení zbylo maso, většinou se po něm jen zapráší a naopak zbude příloha. 

Pokud ale přece jen zůstane kousek bůčku, pečeně nebo neobraná žebírka, rozhodně se z nich dá vyrobit jiná další lahůdka, kterou si oblíbí všichni milovníci masa. 

Stačí, když nám zbude asi tak čtvrt kila obraného masa na dvě porce. K nim přidáme cibuli, česnek, pasírovaná rajčata z konzervy, trochu třtinového cukru, worcester, a ocet. 

Ingredience
  • 250 g pečeného masa (žebra, vepřový bok, krkovice)
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 1 konzerva pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce octa (jablečného)

Nejdříve si nakrájíme cibuli a česnek najemno a orestujeme na oleji. Až cibulka zezlátne, přilijeme k tomu rajčata, která dosladíme, dochutíme worcesterem, asi tak lžící a octem. Chutnější je jablečný ocet, než ten obyčejný. 

Omáčku povaříme do zhoustnutí, pak ji necháme vychladnout a rozmixujeme. Kousky zbylého masa můžeme natrhat ručně nebo dvěma vidličkami proti sobě – zkrátka abychom získali trhané vepřové. Kousky pak obalíme v omáčce, a buď společně prohřejeme, nebo podáváme za studena. Trhanému vepřovému v omáčce sluší křupavé pečivo a zeleninový salát. Tak si nechte chutnat! 

autor: dak

Související

  • Telecí závitky se sardelovou nádivkou

    Španělské ptáčky, tak jak je známe, bývají z hovězího masa a uvnitř najdeme většinou vařené vajíčko, uzeninu, okurku a trochu hořčice. 

  • Mleté maso v cibuli

    Mleté maso se dá připravit na miliony způsobů, přesto byl pro mě tip Veroniky Doškové z jihlavského kuchařského studia Gurmandie na mleté maso v cibuli plná novinka.