Telecí závitky se sardelovou nádivkou

Španělské ptáčky, tak jak je známe, bývají z hovězího masa a uvnitř najdeme většinou vařené vajíčko, uzeninu, okurku a trochu hořčice. 

Tence naklepané maso se ale plnit různými náplněmi a závitky tak mohou pokaždé chutnat nově. Magda Pojerová z bytové restaurace Venkovanky z Nové Říše doporučuje vyzkoušet ptáčky z telecího masa. „V těch ptáčkách je nádivka netradiční, protože obsahuje sardelovou pastu nebo sardele, máslo, žloutky a cibuli, hladkolistou petrželku a na dochucení samozřejmě pepř a sůl,“ říká.

Ingredience
  • 2 menší sardele
  • 1 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • 1 tvrdší houska
  • mléko
  • ½ cibule
  • hladkolistá petržel
  • mletý pepř, sůl

Nádivka ze sardelové pasty není složitá, budeme na ni potřebovat 2 menší sardele, které necháme okapat. Pak je v misce utřeme se lžící změklého másla. Přidáme dva žloutky, housku namočená mléce, cibulku na kostičky a zelenou petržel. Přidáme čerstvě namletý pepř, ale co se týká soli, tady opatrně – solíme pouze, pokud pasta nebude dost slaná.  

Vezmeme 4 očištěné telecí plátky a naklepeme je na tenko. Lehce osolíme a potřeme připravenou sardelovou nádivkou. Stočíme a buď převážeme tenkým provázkem nebo šikovně zabalíme do plátků slaniny, aby už nebylo potřeba dál převazovat. Celé závitky obalíme v hladké mouce a opečeme na másle. 

Můžeme k němu přidat slaninu a nakrájenou cibuli. Závitky pak zalijeme vývarem nebo vodou a podusíme doměkka. Pokud chceme k závitkům omáčku, po asi tři čtvrtě hodině je vyndáme z hrnce a do šťávy z masa přidáme ještě zakysanou smetanu a rozmícháme, prohřejeme, ale dál už nevaříme. Podáváme s rýží.

autor: dak

Související