Tradiční pokrm horníků – uhlířina
Levné jídlo jen ze základních surovin si ve středověku velice oblíbili nejchudší obyvatelé především proto, že mělo skvělou chuť.
Hlavně velmi těžce pracující uhlíři, podle kterých dostalo i jméno – uhlířina. Jedlo se všude tam, kde se těžilo uhlí, ale i tam, kam recept přes různé pocestné a návštěvy rodin doputoval. Proto také existuje více variant, jak se uhlířina dělá.
- 2 cibule
- 4 vrchovaté lžíce sádla
- 750 g brambor
- 6–8 plátků houskového knedlíku
- kmín
- sůl
- Vylepšení:
- Vejce
- Anglická slanina
Jednu z nich mi poradil Petr Havlík ze severních Čech. „Uhlířina je tradiční krušnohorské jídlo horníků, které se dělá ze zbytků houskového knedlíku, brambor a smažené cibulky. Ta cibulka se nechá zesklovatět na sádle a do ní se přidají na kostičky nakrájené brambory a ten knedlík. Když si to chce někdo vylepšit, může si přidat i vajíčko, my si přidáváme slaninu, dnes tedy už anglickou, ale to oni nepoužívali, oni to opravdu dělali jen brambory s knedlíkem a cibulkou.“
Kdo právě neměl doma hotový houskový knedlík, velice snadno si vyrobil nočky. Na 100 gramů hladké mouky jedno vajíčko, sůl a trocha vody, množství se samozřejmě násobilo podle počtu osob.
Z vláčného těsta se nakrájí nočky, které se během pár minut uvaří v osolené vodě a dál je postup stejný. Do osmažené a kmínem dochucené cibulky na sádle se vmíchají kostičky zbylých brambor a nočky. To je základní uhlířina, která se dá vylepšit vajíčkem, špekem nebo slaninou.
Uhlířina skvěle chutná se zeleninovými přílohami, například salátem z červené řepy a křenu, s kysaným zelím nebo okurkami buď čerstvými v podobě salátu, nebo kyselými. Tohle rychlé jídlo plné chuti láká k vyzkoušení.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.