Tradiční pokrm horníků – uhlířina

Levné jídlo jen ze základních surovin si ve středověku velice oblíbili nejchudší obyvatelé především proto, že mělo skvělou chuť.

Hlavně velmi těžce pracující uhlíři, podle kterých dostalo i jméno – uhlířina. Jedlo se všude tam, kde se těžilo uhlí, ale i tam, kam recept přes různé pocestné a návštěvy rodin doputoval. Proto také existuje více variant, jak se uhlířina dělá.

 

Ingredience
  • 2 cibule
  • 4 vrchovaté lžíce sádla
  • 750 g brambor
  • 6–8 plátků houskového knedlíku
  • kmín
  • sůl
  • Vylepšení:
  • Vejce
  • Anglická slanina

Jednu z nich mi poradil Petr Havlík ze severních Čech. „Uhlířina je tradiční krušnohorské jídlo horníků, které se dělá ze zbytků houskového knedlíku, brambor a smažené cibulky. Ta cibulka se nechá zesklovatět na sádle a do ní se přidají na kostičky nakrájené brambory a ten knedlík. Když si to chce někdo vylepšit, může si přidat i vajíčko, my si přidáváme slaninu, dnes tedy už anglickou, ale to oni nepoužívali, oni to opravdu dělali jen brambory s knedlíkem a cibulkou.“

Kdo právě neměl doma hotový houskový knedlík, velice snadno si vyrobil nočky. Na 100 gramů hladké mouky jedno vajíčko, sůl a trocha vody, množství se samozřejmě násobilo podle počtu osob.

Z vláčného těsta se nakrájí nočky, které se během pár minut uvaří v osolené vodě a dál je postup stejný. Do osmažené a kmínem dochucené cibulky na sádle se vmíchají kostičky zbylých brambor a nočky. To je základní uhlířina, která se dá vylepšit vajíčkem, špekem nebo slaninou.

Uhlířina skvěle chutná se zeleninovými přílohami, například salátem z červené řepy a křenu, s kysaným zelím nebo okurkami buď čerstvými v podobě salátu, nebo kyselými. Tohle rychlé jídlo plné chuti láká k vyzkoušení.

autor: dak

Související

  • Bábovka s levandulí

    Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.

  • Kedlubnové zelí

    Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!