Bábovka s levandulí

Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.

Ingredience
  • 400 gramů polohrubé mouky
  • 160 gramů třtinového cukru
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml oleje
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • citrónovou kůru a šťávu
  • 5 velkých snítek levandule

Levandule je velice populární i u nás, a tak se čím dál častěji objevuje nejen na balkónech, terasách a zahrádkách, ale i v kuchyni! Komu vykvete a vydrží, může si ze sklizených kvítků vyrobit sirup, olej, přidat je k pečenému drůbežímu masu nebo do sladkých jídel.

Já jsem objevila recept na úžasnou bábovku, která je mixem naší české klasiky a levandulové vůně.

Jako obvykle nejprve smícháme sypké přísady, které ovoníme citrónovou kůrou a otrhanými lístky z asi pěti snítek levandule. Pak přidáme tekuté přísady – mléko, vajíčka a olej. Těsto promícháme, vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Normálně bábovka polevu nepotřebuje, ale protože budeme zdobit levandulí, připravíme si tradiční citrónovou polevu z cukru a citrónové šťávy. Přelijeme vychladlou bábovku, a to nejlepší přijde nakonec – květy levandule posypeme polevu, aby v ní zatuhly, a přidáme i kůru z citrónu. Fialová a žlutá se krásně doplňují a totéž platí i o chutích.

autor: dak

Související