Kedlubnové zelí
Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!
Čerstvá kedlubna může být někdy náročná na strávení, ale když se tepelně upraví, je až s podivem, jak jemnou a dobrou chuť jídlu dá. Kedlubnové zelí může nahradit zelí obyčejné a může se proto podávat s vepřovou a knedlíkem, ale chutná i s novými bramborami a v takovém případě k němu ani nemusí být maso.
- 1 velká kedlubna
- 1 lžíce oleje
- sůl
- drcený kmín
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- ocet
K jedné větší kedlubně nám bude stačit lžíce oleje, sůl, drcený kmín, trocha vývaru a kukuřičného škrobu a kapku octa na dokyselení.
Oloupanou kedlubnu nastrouháme nahrubo a vhodíme do hrnce na lžíci oleje, podlijeme vývarem, osolíme a okořeníme a necháme několik minut podusit do změknutí. Pak zahustíme lžičkou škrobu rozmíchaného v trošce vody a doladíme chuť – ocet může být vinný nebo jablečný, případně umeocet ze zdravé výživy, každá chuť má něco do sebe.
Podobně vynikající jsou kedlubny na smetaně, kdy stačí jen vynechat vývar, kedlubnu podusit ve vodě a na závěr přidat smetanu na vaření.
Související
-
Bramborové špalíčky se šalvějí
Dnešní dobrota má velmi světový název a dělá se v přístroji, který každý doma nemáme. Jídlo si ale můžeme v klidu udělat v troubě.
-
Nakládaná řepa s kozím sýrem
Dnešní dobrotu najdeme pod různými názvy, i cizími, ale protože jde prostě o nakládanou červenou řepu s kozím sýrem, budeme jí tak říkat, protože v jednoduchosti je krása.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.