Kedlubnové zelí

Největší audioportál na českém internetu

Příprava kedlubnového zelí | Foto: Jana Myslivečková, Český rozhlas

Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!

Čerstvá kedlubna může být někdy náročná na strávení, ale když se tepelně upraví, je až s podivem, jak jemnou a dobrou chuť jídlu dá. Kedlubnové zelí může nahradit zelí obyčejné a může se proto podávat s vepřovou a knedlíkem, ale chutná i s novými bramborami a v takovém případě k němu ani nemusí být maso.

Ingredience
  • 1 velká kedlubna
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • drcený kmín
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • ocet

K jedné větší kedlubně nám bude stačit lžíce oleje, sůl, drcený kmín, trocha vývaru a kukuřičného škrobu a kapku octa na dokyselení.

Oloupanou kedlubnu nastrouháme nahrubo a vhodíme do hrnce na lžíci oleje, podlijeme vývarem, osolíme a okořeníme a necháme několik minut podusit do změknutí. Pak zahustíme lžičkou škrobu rozmíchaného v trošce vody a doladíme chuť – ocet může být vinný nebo jablečný, případně umeocet ze zdravé výživy, každá chuť má něco do sebe.

Podobně vynikající jsou kedlubny na smetaně, kdy stačí jen vynechat vývar, kedlubnu podusit ve vodě a na závěr přidat smetanu na vaření.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.